Drágulnak a konzervek

Vágólapra másolva!
Jelentős áremelkedés várható szeptembertől a konzervipari termékeknél, hiszen a nyersanyagokat a feldolgozók az idén a tavalyinál átlagosan 20-25 százalékkal drágábban tudják csak megvásárolni - nyilatkozta Galambos József, a Magyar Konzervgyártók Szövetségének titkára szerdán.
Vágólapra másolva!

A titkár elmondta: az idei kedvezőtlen időjárás miatt a konzervgyárak a tavalyinál jóval magasabb áron veszik át a termelőktől a szükséges nyersanyagokat. Noha a konzervipari termékek előállítási költségeinek csupán 40 százalékát teszi ki a nyersanyagköltség, a megnövekedett átvételi árak a megemelkedett energiaköltségekkel párosulva jelentős drágulást okoznak. - A konzervipar megnövekedett anyagi ráfordításai az év utolsó negyedében mutatkoznak meg a késztermékek bolti árában.

A külföldi értékesítésről Galambos József közölte: a exportpiacokra kerülő konzervipari termékeknek a szerződésekben rögzített árainál csupán 1-2 százalékkal magasabb ár ismertethető el, hiszen ennél magasabb árakat a konkurencia nem tesz lehetővé. Ennek ellenére a konzervgyártók bizakodók azzal kapcsolatban, hogy a kedvezőtlen időjárás hatására a környező országok is drágábban kínálják majd portékáikat és esetleg tovább növelhető az ár.

Az ágazat évente mintegy 600-700 ezer tonna készterméket bocsát ki, amelyből tavaly 397 ezer tonna jutott kivitelre 302,8 millió dollár értékben. Tavaly az ország 19 millió dollár értékben vásárolt külföldről 26 ezer tonna árut. - Tavaly a felvásárlás volumene zöldségből 350 ezer tonnát, gyümölcsből 50 ezer tonnát tett ki, amelynek értéke 8,6 milliárd forint, illetve 2,5 milliárd forint volt - tájékoztatott Galambos József.

A titkár beszámolt arról, hogy a csemegekukorica beszállítása most kezdődött, zajlik az uborka betakarítása, a zöldborsó, a meggy szezonja pedig nemrég fejeződött be. Annyi már bizonyos, hogy a tavalyi mennyiségnek megfelelő, idei évben tervezett 55 ezer tonna zöldborsó helyett csupán a 60 százalékának megfelelő mennyiség érkezett be a gyárakba, és meggyből is mindössze a várt 15 ezer tonna felét dolgozzák fel az idén. Csemegekukoricából 200 ezer tonnára kötöttek szerződést, ám még korai megbecsülni a végleges mennyiséget.

A zöldborsót tavaly kilónként 43 forintért vásárolták fel, ám az idén 55 forintra emelkedett az átlagár. A meggy idei évre tervezett kilogrammonkénti 150-160 forintos átvételi ára 220-230 forint körül alakult, de a szezon végére 320 forintig is felkúszott. Az uborkát, amelynek vetésterülete tavalyhoz képest 30 százalékkal csökkent, az előző évi 49 forint helyett most 85-90 forintért árulják.

(MTI)