Háromhavi mélyponton a Brent-olaj

Vágólapra másolva!
Csaknem háromhavi mélypontra süllyedt szerdán a nyersolaj az európai kereskedésben arra az előző napi bejelentésre, amely szerint jelentős mértékben gyarapodott az Egyesült Államok stratégiai készlete a július 21-én zárult héten.
Vágólapra másolva!

A londoni nemzetközi olajtőzsde (IPE) szerda délutáni jegyzésében a szabadpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent hordója szeptemberi szállításra 8 centtel 26,86 dollárra gyengült, az amerikai könnyűolaj határidős ára pedig ugyancsak 8 centtel 27,87 dollárra esett; ezek az árak 11 hetes mélypontnak felelnek meg.

A nap folyamán az ázsiai kereskedésben is esett a nyersolaj: a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus szingapúri ACCESS jegyzésében helyi idő szerint későn a szeptemberi kontraktusok 15 centtel 27,80 dollárra süllyedtek.

A szabadpiaci átlagos nyersolajárak az elmúlt egy hétben csaknem 3 dollárral, mintegy 10 százalékkal gyengültek, elsősorban arra a gyakorlatilag bizonyosságként kezelt piaci értesülésre, hogy Szaúd-Arábia - a legnagyobb OPEC-termelő és a világ legnagyobb exportőre - hozzálátott saját termelésének július elején kilátásba helyezett egyoldalú emeléséhez. Rijád a napi szaúdi kitermelés félmillió hordós növelésének szándékát jelentettm be július 3-án. Forgalmazók szerdai nyilatkozatai szerint az árak további eróziójára kell számítani, amint a piac ténylegesen megérzi a szaúdi többlettermelés hatásait.

Időközben a szaúdi termelésemelési szándékot kezdetben fanyalgással fogadó OPEC is kilátásba helyezte a kitermelés kartellszintű fokozását. Ali Rodriguez soros OPEC-elnök keddi nyilatkozatában azt mondta: a csoport a szeptemberben esedékes miniszteri értekezleten bővíteni fogja a kínálatot, ha a többletolaj felvételéhez elégséges keresletet lát a piacon.

(MTI)