A tárcák benyújtották a kétéves költségvetési igényüket

Vágólapra másolva!
Az egy héttel meghosszabbított határidőig valamennyien benyújtották költségvetési igényeiket az egyes tárcák - tette közzé a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztálya szerdán. A szaktárcáknak az előzetes körirat szerint múlt hét csütörtökig kellett volna benyújtani igényüket, a határidőt azonban a kétéves költségvetési igények kidolgozására való tekintettel egy héttel kitolta a Pénzügyminisztérium. A részletekről a PM egyelőre csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy az általa tervezett összegnél mintegy 700 milliárd forinttal többet igényeltek a minisztériumok.
Vágólapra másolva!

A költségvetési tervezési körirat szerint - amely meghatározza a költségvetés tervezésének legfontosabb kereteit - a költségvetést az állam által finanszírozott feladatok felülvizsgálatával szükséges megalapozni. Ki kell szűrni a párhuzamosságokat, megszüntetni pazarlást, érvényt szervezve a közpénzekkel történő takarékos gazdálkodásnak. A minisztérium szerint ugyanis csak így biztosítható, hogy a mérséklődő állami jövedelemcentralizáció és újraelosztás ellenére elegendő pénz jusson valamennyi feladat ellátására.

A körirat szerint a gazdasági és pénzügyi mozgástér a következő években a korábbiaknál kedvezőbben alakul. A gazdaság növekedése eléri, illetve meghaladja az 5 százalékot, aminek részbeni forrása, hogy a munka termelékenysége éves átlagban 3 százalékkal javul, és bővül a foglalkoztatás. Az exportbővülés 2001-2002-ben 9-11 százalék, 2003-ban 11-13 százalék lesz. A beruházások növekedését 9-12 százalékra becsülik.

A kormány középtávon több erőforrást összpontosít különféle infrastrukturális beruházásokra és a kutatás-fejlesztés előmozdítására. Az elképzelések szerint tartósan növekedni fog az egy keresőre jutó reálbér, és nő a nyugdíj, valamint más társadalmi juttatások reálértéke. A lakosság fogyasztása a következő három évben évi 3-5 százalékkal növekedhet.

(MTI)