Az összevont címletű és a dematerializált értékpapír -törlendő

Vágólapra másolva!
Összevont címletű értékpapír (Immobilizáció) Dematerializált értékpapír
Vágólapra másolva!

Összevont címletű értékpapír (Immobilizáció)

Az értékpapírok immobilizációja azt jelenti, hogy a teljes kibocsátás egyetlen összevont címletű, papír alapú értékpapírban testesül meg. Az értékpapír-kibocsátás teljes összegéről kiállított, fizikailag létező okiratot az elszámolóházban letétbe kell helyezni. Az értékpapírforgalom értékpapír-nyilvántartási számlákon (letéti számlákon) bonyolódik. A befektetők letéti szerződést kötnek az értékpapír-forgalmazókkal, az értékpapír a letéti jogviszony alapján ruházható át. Elméletben lehetőség van arra, hogy a jogosult - az előállítás igen magas költségeinek megtérítése mellett - az értékpapír fizikai kiadását kérje.

Dematerializált értékpapír

A dematerializált értékpapír elektronikus úton rögzített és továbbított, értékpapírszámlán nyilvántartott számítógépes adat, jel, amely azonosítható módon tartalmazza az értékpapír jogszabályban meghatározott valamennyi tartalmi kellékét. Dematerializált értékpapír kizárólag elektronikus úton, számítógépes jelként állítható elő, fizikai formában - papír alapon - nem testesül meg.

A kibocsátó a dematerializált értékpapírról köteles egyetlen darab olyan fizikai okiratot kiállítani, amely tartalmazza az értékpapír jogszabályban meghatározott valamennyi tartalmi kellékét, a kibocsátásról szóló döntést, a kibocsátott teljes sorozat össznévértékét, a kibocsátott értékpapírok számát és a kibocsátó cégszerű aláírását, részvény esetén a kibocsátó részvénytársaság igazgatósága két tagjának aláírását. A dematerializált részvényről kiállított fenti okirat azonban nem tekinthető értékpapírnak.

A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (KELER Rt.) a dematerializált értékpapírról kiállított okirat alapján központi értékpapírszámlát nyit, amely az értékpapírfajtánként, sorozatonként és értékpapírszámla-vezetőnként vezetett összesített adatokat tartalmazza.

A dematerializált értékpapír-forgalma értékpapírszámlákon bonyolódik. A dematerializált értékpapír tulajdonosának - az ellenkező bizonyításáig - azt kell tekinteni, akinek számláján az értékpapírt nyilvántartják.

Értékpapírok átruházása