Jövő évtől módosul az szja 1 százalékának felajánlásáról szóló törvény

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2001. január 1-jétől módosul az "1%-os törvény". A nemrégiben beterjesztett törvényjavaslat a katolikus egyház - más egyházakkal is egyeztetett - kéréseit is figyelembe veszi. Többek között lehetővé válna, hogy az APEH ne csak a 100 forint feletti állampolgári rendelkezéseket vegye figyelembe és utalja át az egyházaknak, civil szervezeteknek, hanem a kisebb összegű felajánlásokat is.
Vágólapra másolva!

A hatályos jogszabály szerint csak azoknak az adózóknak a rendelkezéseit veheti figyelembe az APEH, akik eleget tettek adófizetési kötelezettségüknek. A törvényjavaslat kiterjesztené ezt a lehetőséget azoknak az adózóknak a felajánlásaira is, akik részletfizetést vagy halasztást kapnak a személyi jövedelemadó megfizetésére.

A tervezett módosítás szerint jövőre csak a civil szervezeteknek felajánlott 1 százalékot utalná az APEH a jogosultaknak. Az egyházak támogatására felajánlott 1 százalékot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) egységesen, egyszeri utalással teljesítené a jogosult egyházaknak - így megszűnne az egyházaknak az a kötelezettsége is, miszerint bankszámlaszámukat be kell jelenteniük az APEH elnökének.

Bővülne a kedvezményezetti kör is, így többek között az alkotó- és előadóművészeti, szórakoztatási, könyvtári, levéltári, múzeumi, sőt vidámparki tevékenységet végző szervezeteknek is felajánlhatnánk személyi jövedelemadónk 1 százalékát. A rendelkező nyilatkozaton nemcsak a kedvezményezett adószámát (technikai kódját) kell majd a javaslat szerint feltüntetni, hanem meg is kell nevezni a szervezetet.

A kedvezményezetti jogosultság igazolásához nem kell majd önkormányzati adóhatósági igazolást csatolni arról, hogy a szervezetnek nincs köztartozása, amennyiben ugyanis elfogadják a módosító javaslatot, elég lesz írásban nyilatkozni a köztartozásokról.

(Üzleti Negyed)