Az OECD szerint megoldható az adóparadicsomok problémája

Vágólapra másolva!
A fejlett országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetének (OECD) vezető gazdasági hatalmai bíznak abban, hogy sikerül kölcsönösen elfogadható egyetértésre jutni a Nagy-Britannia és Franciaország között lévő Csatorna-szigetekkel és a Nagy-Britannia és Írország között lévő Isle of Mannel az adóparadicsom-probléma megoldásában.
Vágólapra másolva!

Az OECD egyik illetékese azt mondta: jók a kilátásai egy olyan megállapodásnak, amelynek alapján a brit korona e függő területei elkerülhetik a szankciókat, amelyekkel a nem együttműködő adóparadicsomokat fenyegetik az OECD-tagállamok.

Ezek a szigetek a brit korona "védelme" alatt állnak, de nem tartoznak sem a brit parlament, sem - következésképp - az EU joghatósága alá. Az OECD egy júniusi jelentése a nemzetközi kereskedelmet és beruházási környezetet károsító adóparadicsomoknak minősítette a szigeteket.

- Túl kell lépnünk az ilyen szónoki fogásokon. Meg lennék lepve, ha nem sikerülne egyetértésre jutni velük - mondta Frances Horner, az OECD adóversenyt elemző osztályának vezetője a brit sajtónak.

Az OECD júniusban kiadott listáján 35 területen kívüli pénzügyi központot nevezett meg mint olyanokat, amelyeknek működése nem átlátható és nem segítik információkkal a külföldi adóhatóságok munkáját. Az OECD felszólította ezeket a központokat, hogy működjenek együtt a pénzmosás és az adóelkerülés elleni nemzetközi szervezetekkel, vagy szankciókra kell számítaniuk, egyebek között az OECD-országokkal kötött adóügyi szerződéseik hatályon kívül helyezésére. Egy év határidőt kaptak a megfontolásra.

A lista felháborította a Csatorna-szigetek és az Isle of Man kormányzatát - vezetőik azt mondták: nem is értik, hogyan kerültek erre a listára -, ám az OECD illetékese, Frances Horner úgy véli, hogy a jelek szerint alkalmasint követni fogják hat másik megnevezett központ példáját, amelyek már megígérték az együttműködést az OECD-vel. A jó példával elől járók között vannak a Kajmán-szigetek és Bermuda.

Az OECD illetékesének bizakodását egyelőre óvatosan fogadták a brit koronától függő szigeteken. - Továbbra is helytelenítjük azokat a szegényes módszereket, ahogyan az OECD-ben ezt a listát előállították - mondta John Millis, Jersey sziget Politikai Bizottságának elnöke.

Becslések szerint a Csatorna-szigeteken és az Isle of Manen körülbelül 525 milliárd dollár vagyon van bejegyezve.

(MTI)