Kevesen jelentkeztek kamarai tagnak

Vágólapra másolva!
Lesújtó véleményt nyilvánítottak a kamarákról a vállalkozások azzal, hogy az eddigi tagok mindössze öt százaléka jelentkezett az önkéntes kamarai rendszerbe június 30-ig - mondta Sümeghy Csaba, a kamarai ügyekért felelős kormánymegbízott pénteken sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Sümeghy Csaba a kötelező tagsági rendszerben működő kamarák kritikájaként kiemelte, hogy azok fennállásuk óta 30 milliárd forintot költöttek el, de ez az összeg nem volt elegendő ahhoz, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak a vállalkozásoknak, amelyek meggyőzték volna őket a kamarák szükségességéről.

A kamarai kormánymegbízott szerint az agrárkamaráknál katasztrofális helyzet alakult ki azzal, hogy 186 ezer regisztrált tagságból még a hétezret sem éri el az önkéntes rendszerben jelentkezők száma. Nem sokkal jobb a helyzet a keresedelmi és iparkamaráknál sem.

A visszajelentkezett cégek közül mintegy 600 nagyvállalatnak, 2000 középvállalatnak, a többi kisvállalatnak számít. Az adatokat kommentálva Sümeghy Csaba kifejtette: a kisvállalatok érezték szükségét annak, hogy tagjai legyenek az önkéntes kamarának.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szeptember 6-ig az 1999. december 31-én érvényes kamarai osztályba sorolás szerint választják meg az osztályküldötteket azok közül, akiknek a nevét július 31-ig kifüggesztették az önkormányzatoknál. Szeptember 16. és 30. között tartják meg a területi kamarai küldöttválasztást és október 31-ig bezárólag kerül sor az országos kamarai választásokra.

Sümeghy Csaba elmondta, hogy az Állami Számvevőszék befejezte a kamarai vagyonleltárhoz kötődő vizsgálatot. Annyit már most is lehet tudni, hogy a kamarák döntő részénél a vagyonleltár rendben van, de néhányuk megsértette a számviteli törvényt. A kormánymegbízott kiemelte, hogy jogszabályi akadálya nincs annak, hogy a kamaráknál lévő jog- és hatáskört visszaadják az államigazgatásnak.

(MTI)