Közel 20 ezer társaság nem emelt tőkét Budapesten

Vágólapra másolva!
A kötelező tőkeemelés első részletének befizetési határideje szerdán lejár, de a fővárosban még 19 000 korlátolt felelősségű társaság és 200 részvénytársaság nem tett eleget feltőkésítési kötelezettségének.
Vágólapra másolva!

A társasági törvény értelmében a kft-knek törzstőkéjüket minimálisan 1 millióról 3 millió forintra, a részvénytársaságoknak jegyzett tőkéjüket 10 millióról 20 millió forintra kell emelniük. A változás bejegyeztetésére és a tőkeemelés első részletének - kft. esetében 1 millió forintnak, részvénytársaságnál a hiányzó tőkeösszeg 30 százalékának - befizetésére a társasági szerződés módosítását követő 60 napon belül van lehetőség.

Bánki Horváth Mária, a Cégbíróság gazdasági kollégiumának vezető-helyettese elmondta: azok ellen a társaságok ellen, amelyek nem tesznek eleget a törvényben előírt feltőkésítési kötelezettségüknek, törvényességi eljárást indítanak. A mulasztó cégeket nem törlik automatikusan a nyilvántartásból, de 50-500 ezer forintos pénzbírság megfizetésére kötelezhetik őket.

Azokat a cégeket, amelyek a pénzbírságra sem reagálnak, felfüggeszthetik, és csak ezután van lehetőség a társaságokat megszűntnek nyilvánítani és a végelszámolót kirendelni.

(MTI)

Korábban:

Kötelező tőkeemelés: lejár a határidő
Az Üzleti Negyed összeállítása a teendőkről
és a határidőkről

2000. augusztus 14. 17:40