Még két év és büntetlenül elbirtokolhatók a földterületek

Vágólapra másolva!
A teljes kincstári vagyon KVI-hez tartozó összértéke mintegy 4000 milliárd forintra tehető - mondta a Magyar Hírlap kérdésére Bencze Izabella, a KVI vezérigazgató-helyettese. Ám minden olyan állami ingatlan, amelynek nincs bejegyzett kezelője, automatikusan elbirtokolható. Azaz ingatlan-nyilvántartási adatok hiányossága miatt is megtörténhet az elbirtoklás.
Vágólapra másolva!

Jövő júniusban lejár az elbirtokláshoz szükséges tíz év és megtörténhet az államtól való elbirtoklás. Büntetlenül keríthet magántelkéhez az, aki háborítatlanul és sajátjaként kezeli az elbirtokolt földet. Az 1991-től módosult törvény alapján lehetővé vált állami, illetőleg szövetkezeti tulajdon elbirtoklása. Eszerint, aki egy évtizeden át szakadatlanul sajátjaként birtokol egy dolgot, az 3650 nap elteltével "elbirtoklás" útján megszerezheti annak a tulajdonjogát. Ennek elkerülésére a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tavaly megkezdte a KV vagyoni körbe tartozó ingatlanok: mezőgazdasági földek, erdők, épületek feltérképezését. Folyik a több százezer tulajdoni lap átvizsgálása.

A törvénymódosítástól számított tíz év 2002-ben jár le. Közel két évet kell tehát várnia annak, aki magáénak szeretné tudni az évtized elején elkerített földdarabot. Ennyi idő alatt szűnik meg az eredeti tulajdonos tulajdonjoga, és születik meg az új tulajdonjog. Még az ingatlannyilvántartásba való bejegyzésre sincs szükség, mert ez e nélkül is "automatikusan" bekövetkezik. A bejegyzés elmulasztása mindössze azt eredményezheti, hogy az elbirtokló nem hivatkozhat tulajdonszerzésre azzal szemben, aki az ingatlanon ellenérték fejében erre jogot szerzett. Hiába gondozza sajátjaként valaki a szomszédja üres, gazos telkét évtizedeken át. Majd amikor termőre fordult a gyümölcsös eredeti tulajdonosa bármikor visszafoglalhatja, és a telek művelője köteles visszaszolgáltatni a tulajdont. Máris megszakad az elbirtoklási idő, ha a tulajdonos jelentkezik és az elbirtokló tudomására hozza, hogy igényt tart a területre. Az elbirtoklás megszakadását követően az elbirtokolt idő újból kezdődik. A kert művelője csupán a ráépítéssel vagy gyümölcsfa-telepítéssel létrejött értéknövekedés összegét igényelheti vissza a tulajdonostól. Ilyen esetben szakértőnek kell megállapítania, hogy mennyi volt az ingatlan ára tíz évvel ezelőtt, és mennyit ér most. A kettő közötti értéknövekedés kérhető vissza a gazdától. Ingatlannal kapcsolatban nem szerezhető tulajdonjog elbirtoklás útján. Ingatlan elbirtoklás útján nem szerezhető.

A földhivatalokban számítógépes nyilvántartás alapján lehet a köz földjének utánajárni. Az Állami Számvevőszék januártól térképezi fel, hogy hol is vannak ezek a birtokok.

Locsmándi Andrea

(Magyar Hírlap)