<P>Módosítaná üzleti tervét az ÁPV Rt.</P>

Vágólapra másolva!
Az idei évre szóló üzleti tervének módosítását kezdeményezi az ÁPV Rt. Igazgatósága, mert a részvénytársaság bevételei előreláthatóan több mint 20 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől. Az ÁPV Rt. tartalékalapjának feltöltésére mintegy 60 milliárd forintra van szükség a költségvetésből az előre nem látott kiadások miatt.
Vágólapra másolva!

Az idei évre szóló üzleti tervének módosítását kezdeményezi az ÁPV Rt. Igazgatósága a részvényesi jogokat gyakorló kancelláriaminiszternél. Az ÁPV Rt. eredetileg 93,3 milliárd forintos készpénzbevétellel számolt az idén, de az első hét hónapban mindössze 30,1 milliárd forint folyt be a privatizációs szervezet kasszájába. Az Igazgatóság módosított terve szerint az év végére 71,2 milliárd forint bevételre számít az ÁPV Rt.

A vagyonkezelő által kiadott közlemény azzal indokolja a kényszerű tervmódosítást, hogy több nagyobb tranzakció esetén – ilyen az Antenna Hungária és a Malév privatizációja is - csak a kormány döntését követően juthat bevételhez az ÁPV Rt., ezért ezek az összegek csak jövőre folynak be a szervezethez. A terveknél lassabban sikerül értékesíteni az ÁPV Rt. néhány ingatlanát is: vontatottan halad többek között a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Televízió néhány épületének magánosítása is. A közlemény szerint ezek a bizonytalansági tényezők mintegy 30 milliárd forinttal csökkentik az idei bevételek nagyságát.

Mivel az ÁPV Rt. bevételei nem érik el a tervezett szintet, az igazgatósága azt javasolja, hogy csökkentsék a részvénytársaság kiadásait is. A javaslatban az áll, hogy a bevételek és a kiadások egyensúlyának érdekében többek között töröljék el az ÁPV Rt. 17,9 milliárdos direkt költségvetési befizetési kötelezettségét is.

A költségvetési törvény és az idei üzleti terv elfogadása óta lényegesen megváltoztak az ÁPV Rt. tartalékalapjának kiadási előirányzatai is. A Magyar Fejlesztési Bankban végrehajtott tőkeemelés és a gázközmű vagyon után az önkormányzatoknak járó összeg kifizetése is a terveken felüli kifizetési kötelezettségeket jelent az ÁPV Rt. számára. Ezért a részvénytársaság azt kérte a kormánytól, hogy tartalékalapját a költségvetés mintegy 60 milliárd forinttal növelje meg.

(Üzleti Negyed)