Csapatot épít a sztrádakonzorcium

Vágólapra másolva!
Nem kértünk egyetlen külföldi cégtől sem ajánlatot sem zúzott kő, sem pedig kavics vásárlására - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Juhász János, a Vegyépszer Rt. marketingigazgatója. Az viszont tény - tette hozzá -, hogy szlovák, román és ukrán cégek felajánlották szolgálataikat. A sztrádaépítő konzorcium azonban egyelőre csak magyar társaságokkal folytat tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Az M3-as Füzesabonytól Polgárig terjedő szakaszának kivitelező konzorciuma, a Vegyépszer-Betonút páros úgy tervez, hogy az idén 10-20 milliárd forintnyi munkát végezhet el a pálya szakaszán. A Magyar Hírlap értesülése szerint a pályaépítőknél már megkezdődött a csapatépítés: megpróbálják a közlekedési építőipar legjobbjait magukhoz csábítani. A hírek szerint a szokásos nagyvállalatoknál alkalmazott fizetés dupláját ígérik a mérnököknek.

Juhász János szerint a Vegyépszernél erre a munkára nem kell csábítani a szakembereket, ők többnyire maguktól jelentkeznek. A jó szakembereket természetesen meg kell fizetni, de kétszeres bérről nincs szó - tette hozzá. Az alapelv az, hogy a szakemberek bérezése illeszkedjen a cégnél kialakult bérstruktúrába, amely a kimagaslóan eredményes munkát külön is honorálja. Egyébként a cég átlagbérszínvonala nem tér el jelentősen az iparág átlagától - mondta.

Az idei alvállalkozói kör még nem teljes, mondta el a marketingvezető: az alvállalkozókkal és az építésben közreműködő szolgáltatókkal - gép- és területbérletek s létszámbiztosítás miatt - intenzív tárgyalásokat folytatnak. Az idén a kivitelezésbe bekapcsolódó magyar kis- és középvállalkozói körrel a konzorcium főleg víztelenítési és földmunkákra, fagyvédő rétegek és hidak építésére szerződik. Ezen kívül a pályaszerkezeti elemek bizonyos részeit is alvállalkozók készítik majd el.

Az idén még sem a cég, sem a konzorcium nem vett a sztrádaépítéshez szükséges gépeket, egyelőre vizsgálják a nagy teljesítményű aszfaltkeverők és az ezekhez kapcsolódó bedolgozó gépláncok beszerzésének leggazdaságosabb lehetőségeit. Az idei munkákhoz szükséges gépeket a konzorcium bérleti és alvállalkozói szerződésen keresztül biztosítja, saját meglévő gépparkja figyelembevételével.

A második lépcső előtt

Az ÁPV Rt. azt kezdeményezi, hogy augusztus végéről október 31-ére tolják ki a Magyar Fejlesztési Bank 14 milliárd forintos tőkeemelésének határidejét. (Idén áprilisban első lépésként 18 milliárddal emelték az MFB tőkéjét.) Baranyay László, a fejlesztési bank vezérigazgató-helyettese elmondta: a bank tőkeemelésére érvényes kormányhatározat van, s még nem lehet tudni, hogy az ÁPV Rt. kezdeményezésére jóváhagyólag dönt-e a kormány. Csak azután értékelhető, milyen változtatásra, munkaátcsoportosításokra lesz szükség.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)