A versenyhivatal kartellel gyanúsítja a húsgyártókat

Vágólapra másolva!
A NAPI Gazdaság értesülései szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa ma olyan állásfoglalást hoz, amely szerint kilenc húsfeldolgozó cég és két kereskedelmi lánc gazdasági versenyt korlátozó, azaz kartellmegállapodást kötött. A versenytanács az érintett cégekre akár több száz millió forint bírságot is kiszabhat.
Vágólapra másolva!

Idén február elején kilenc húsipari cég együttesen írásos árajánlatot adott füstölt áruk szállítására a Metro és a Spar üzletláncoknak húsvét előtti szállításra, vállalva, hogy más kereskedőknek ettől eltérő - információink szerint néhány, 5-10 százalékkal magasabb - áron szállítanának. Ezeket az árakat végül nem sikerült érvényesíteni - mondta a NAPI Gazdaságnak az egyik érintett cég illetékese.

Már a meg nem valósult szándék is kartellt jelent - hangsúlyozták a megkérdezett versenyjogi szakértők. A versenyhivatal szerint ármegállapodásnak tekinthető papírlap - amelyen a felsorolt feldolgozók a vállalt gyártási volument és árat is feltüntették - eljutott a GVH-hoz. A hivatal egy ezt kísérő feljelentés nyomán gazdasági versenyt korlátozó megállapodás miatt eljárást indított az érintett cégek ellen, bevonva a Magyar Húsiparosok Szövetségét, továbbá a Metro és Spar üzletláncok közös beszerzését ellátó Metspa társaságot is.

Az ügyben a versenytanács először augusztus 2-án tartott zárt tárgyalást, amit mára elnapolt, most azonban várhatóan megszületik a döntés. A versenytanács várhatóan néhány százmillió forint - de 300 milliónál kevesebb - pénzbírságot szab ki - értesült a NAPI Gazdaság megbízható forrásból. Az egyik érintett cégnél megtudták, ha valóban ilyen tartalmú döntés születik, a büntetés mértékétől függetlenül polgári bírósághoz fordulna, és várhatóan a feldolgozók többsége is így tesz.

(MTI)

Ajánlat: