Adatokat gyűjtenek a külföldiek ingatlanszerzéséről

Vágólapra másolva!
Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője megerősítette a Népszabadság értesülését, hogy folyik a külföldiek ingatlanszerzéséről szóló 1996-os kormányrendelet felülvizsgálata. Elmondta: július 18-ig kellett a közigazgatási hivatalok vezetőinek eljuttatniuk javaslataikat a Belügyminisztériumba.
Vágólapra másolva!

A kérdés Grespik országos visszhangot kiváltó akciója nyomán került napirendre: július 1-jétől a külföldiek budapesti ingatlanvásárlásának korlátozására országonként húszas kvótát szabott meg. A hivatalvezető korábbi információi szerint a kormány úgy tervezete: szeptember 1-jei ülésén foglalkozik a vonatkozó rendelet módosításával.

- Valóban felkérték a megyei közigazgatási hivatalok vezetőit, hogy a külföldiek ingatlanszerzésével kapcsolatban írják le véleményüket, javaslataikat - közölte a tárca közigazgatási államtitkárára hivatkozva a BM-szóvivő. Arról, hogy a felvetődött javaslatoknak és az összegző jelentésnek mi lesz a további sorsa, később döntenek. A Népszabadság kérdésére kijelentette: nem tudnak arról, hogy a készülő jelentést a kormány soron következő ülése elé kívánnák terjeszteni.

A külföldiek ingatlanvásárlásával július elején foglalkozott a miniszterelnök is. Rádióinterjújában kijelentette: politikai kérdésről is szó van, ezért fontos, hogy a kormány alakítsa ki erről saját álláspontját, politikáját. Arról nem bocsátkozott részletekbe, hogy ezt mikor teszi meg a kabinet.

(MTI)