<P>Ősszel ismét emelkednek az üzemanyagok árai</P>

Vágólapra másolva!
Szakértők számításai szerint Magyarországon jelenleg a benzinárak négy, a gázolajárak pedig nyolc forinttal maradnak el a világpiaci árszinttől. Úgy tudjuk: ha áremelésre kerülne sor, a Mol nem egy lépcsőben hajtaná végre az árkorrekciót.
Vágólapra másolva!

Hamarosan az üzemanyagárak emelésére kényszerülhet a Mol Rt., ha a nyersolaj világpiaci ára továbbra is tartósan hordónként 30 dollár felett marad. A magas nyersanyag-beszerzési árak ugyanis némi késéssel, de felhajtják a késztermékek árát is.

Az olajtársaságtól megtudtuk: a cég a napokban nem tervez áremeléseket, a közeljövőben azonban a veszteségek mérséklése érdekében - legalább részben - a világpiaci árakhoz kell majd igazítania termékei árát.

Szakértők elmondták: a magyarországi üzemanyagárak az elmúlt hónapokban nem követték a nemzetközi kereskedelemben végbement ármozgásokat, a Mol több hónapja nem változtatott termékei árán. Emiatt jelenleg a benzinárak négy, a gázolajárak pedig hozzávetőleg nyolc forinttal maradnak el a világpiaci árszinttől.

Úgy tudjuk: az olajvállalat elsősorban a gázolaj árának a korrekcióját tartja szükségesnek, mivel ennek a terméknek az ára kevésbé emelkedett az év elején, mint a benzinféléké. A cég azonban nem egy lépcsőben kívánja majd a nemzetközi árszinthez igazítani a hazai árakat. Az egyszeri, nagymértékű áremelés ugyanis a fogyasztás nagyarányú visszaeséshez vezetne, ami inkább csökkentené, mint növelné a vállalat bevételeit.

Az óvatosabb ármódosítás mellett szólnak az első fél évben regisztrált üzemanyag-értékesítési mutatók is. Az adatokból ugyanis kiderül: a nyári drasztikus benzináremelések hatására csaknem hat százalékkal csökkent az országban a benzinfogyasztás, s ez nem kis bevételkiesést okozott az olaj értékesítésével foglalkozó társaságoknak.

Egyes szakértők úgy vélik: az üzemanyagok drágulására szeptember közepétől lehet majd számítani. Számításaik szerint a benzin ára 2-3 forinttal, a gázolaj ára pedig 3-5 forinttal emelkedik majd.

A gázolaj iránti kereslet egyébként hazánkban általában szeptember végén, október elején a legmagasabb, ebben az időszakban a felhasználás akár 30-50 százalékkal is nagyobb lehet, mint az év más időszakában. A gázolaj iránti igény fokozódását főként a mezőgazdaság és a közúti árufuvarozás fogyasztásának a növekedése idézi elő. A gazdaságok ekkor takarítják be a terményeket és végzik el az őszi talaj-előkészítési munkálatokat. A szállítmányozási cégek pedig ebben az időszakban bonyolítják le a legtöbb fuvart.

(Népszava)