Ötödével drágult a kenyér

Vágólapra másolva!
Átlagosan 20 százalékos kenyérdrágításban egyeztek bele a kereskedők, így az elmúlt, illetve következő napokban térségenként 17-23 százalékkal kerül többe a kenyér. A pékeknek kedvez az a hír is, hogy a lisztexport igen visszafogott lett az utóbbi időben, a raktárak telnek, s a molnárok nemhogy 10 százalékos áremelést készítenének elő, hanem örülnek, ha tartani tudják az eddig elért szintet.
Vágólapra másolva!

Az ország közel 80 százalékáról van adatom, ez azt mutatja, hogy augusztus végén, szeptember elején átlagosan 20 százalékos kenyéráremelésben egyeztek meg a pékek a kereskedőkkel, azaz 20-25 százalékról szóló terveink valóra váltak - válaszolta a Magyar Hírlapnak Bánki László, a Pékek Ipartestületének elnöke. A gyakorló szakember szerint a nagykereskedelmi láncok, a kisebb boltok általában 100 forint nettó átadási áron veszik a kenyeret, így az erre rakódó 12 százalékos áfát és a kiskereskedelmi árrést beszámítva 115-130 forint körüli áron lehet megvenni egy kiló átlagosnak számító fehér kenyeret. Hogy az üzletekben nem mindenhol venni észre az áremelést annak az az oka, hogy a nagy láncok még nem érvényesítik áraikban az emelést: figyelik egymást, s egymás áraihoz alakítják a sajátjaikat. Ugyanakkor a pékeknek már emelt árat fizetnek, azaz átmeneti ideig néhány forintos veszteséggel árulják a legalapvetőbb élelmiszert - véli Bánki.

Az ipartestület embere örömmel fogadta Lakatos Zoltántól, a Gabona Terméktanácstól kapott információnkat, miszerint a korábban bejelentett szeptemberi 20, később 10 százalékra korrigált lisztáremelésből az ősz első hónapjában nem lesz semmi. Lakatos szerint ugyanis az ukrán és román vevők mostanság nem keresik annyira a lisztet, így a molnárok egy része raktárra termel, s örül, ha tartani tudja a nyár közepe óta kialakult magasabb árakat. Bánki szerint egy esetleges lisztárcsökkenés - bármilyen furcsa is - ártana a sütőiparnak, mert szinte biztos, hogy a hírre a kenyérár csökkentésével reagálnának a kereskedők.

A liszt árának nyári emelkedése nem hozott kánaánt a malomipar számára, csupán az 1995-ben elért árszint ismétlődött meg - állítja a Gabona Terméktanács elnöke, aki szerint az eltelt négy évben a nyomott árak miatt számos vállalkozás ment csődbe. Legutóbb a Pécsi Gabonaipari Rt. jutott erre a sorsa, felszámolása augusztus 7-én vált hatályossá, de megemlíthető korábbról a Makói Malom, a bajai Interfood Rt., az Öreg Szegedi Malom vagy éppen a Budai Hengermalom. Lakatos szerint összességében 6-7 cég ellen indult felszámolási eljárás az utóbbi években. Ma is legalább ugyanennyi cég vár vevőre, mert tulajdonosai nem elég tőkeerősek a további működtetés finanszírozásához. A talpon maradt malomipari cégek is leállítottak egy sor kapacitást: négy helyett inkább három malmot üzemeltetnek, igaz, ott három műszakban őrlik a búzát - tájékoztat Lakatos az ágazat kényszertakarékossági, hatékonyságnövelő intézkedéseiről.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)