<P>Csökkenő ingatlanpiaci hozamok</P>

Vágólapra másolva!
Csökkennek az ingatlanbefektetési hozamok Magyarországon - derül ki a DTZ Zadehoff Tie Leung Nemzetközi Ingatlantanácsadó Rt. felméréséből. A cég Magyarországon érdekelt ingatlanfejlesztőket, befektetőket, -forgalmazókat és -tanácsadókat kérdezett meg arról, hogy a piac melyik területén milyen arányban érhetők el alacsony, kielégítő, illetve magas hozamok.
Vágólapra másolva!

A fővárosi irodabefektetéseket vizsgálva a válaszadók 53 százaléka kielégítőnek érzi a hozamokat, a magas, illetve alacsony hozamot jelzők aránya pedig 22 és 25 százalék. A belvárosi piacokat kielégítőbb, a külvárosiakat viszont alacsonyabb hozamúnak vélik az emberek.

A vidéki befektetésekre vonatkozó felmérések vegyesebb képet mutatnak. Az üzlethelyiségek piacán a befektetési hozamok általában alacsonyak, legfeljebb a nagyobb üzlethálózattal, illetve bevásárlóközponttal bíró települések, illetve a főváros adatai mutatnak nagyobb számokat. Itt 42 százalék ítéli a rátát magasnak, 33 százalék közepesnek és 25 százalék alacsonynak.

A megkérdezettek többsége egyértelműen kis hozamúnak ítéli az ipari ingatlanokat. Ebből a sorból csak a főváros peremkerületei lógnak ki, ahol a válaszadók több mint fele megfelelőnek ítéli a hozamszintet. Budapest környékén a válaszadók 45, vidéken 86 százaléka ítéli elégtelennek a hozamrátát.

Mint azt Gerő János, a DTZ magyarországi cégvezetője kifejtette, a hazai hozamok általánosságban csökkennek, ezzel a kockázat is egyre kisebb, ami viszont szerencsésen megnöveli a beruházási kedvet. Az irodapiacon a legnagyobb a befektetői érdeklődés, itt a kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat. A tőkeerős üzletemberek akár magasabb árat is hajlandók kifizetni egy-egy jó telekért, ezzel viszont lefelé nyomják a hozamrátát. A nyugat-európai 4-6 százalékos hozamokhoz képest a hazai 8-10 százalék még mindig magas, de hamarosan megközelítjük az EU déli országainak, így Spanyolország, Olaszország vagy Görögország hasonló eredményeit.

A szakértők az ipari ingatlanoknál hosszú távon hozamnövekedést, a kiskereskedelmi üzletek piacán pedig hozamcsökkenést jósolnak.

(Népszava)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)