<P>Divat lett Budapesten kívül építkezni</P>

Vágólapra másolva!
Évente 30-40 ezer budapesti ember dönt úgy, hogy elhagyja a fővárost, 95 százalékuk azonban csak a környező településekig jut. Vidéken előnyösebbek a körülmények: kisebb a zaj- és porártalom, jobb a közbiztonság: kevesebb a betörés, a kocsilopás és a rongálás. A kiköltözők fő érvei között a nyugalom és az olcsóbb megélhetés szerepel.
Vágólapra másolva!

Világszerte elterjedt jelenség, hogy az emberek menekülnek a nagyvárosok nyüzsgő, zajos, stresszkeltő életmódja elől. A statisztikák szerint nálunk két társadalmi rétegre, illetve két korosztályra jellemző, hogy a fővárosból való kiköltözés mellett dönt. A szegényebbek főleg azért adják el budapesti lakásukat, mert nem képesek fizetni a fenntartási díjakat. Ők annak reményében költöznek el, hogy vidéken kisebb a helyi adó, és egy családi házban a közös költség is megtakarítható. Ezek az emberek fővárosi lakásuk árának egy részét ingatlanra költik, másik részét felélik.

A kiköltözők másik csoportját azok a tehetős emberek alkotják, akik felfedezték, hogy a telített fővárosi piacon kívül olcsóbban juthatnak olyan telekhez, melyre felhúzhatják álmaik házát. Ebben a körben egy ideje sikk lett a vidéki életmód: a két véglet az elegáns lakóparkba, illetve a felújított vályogházba költözés. Főleg a kisgyerekes, fiatal családok választják a nyugodtabb életmódot, illetve azok az idős(ödő) emberek, akik nyugdíjazásuk után már nem kényszerülnek nap mint nap bejárni a városba, és van idejük ellátni egy kertes ház körül a teendőket. A kiköltözők 80 százaléka ugyanis nem lakást cserél lakásra, hanem a lakóhelyváltással életformát is módosít, és az új környezetben kertes házat vesz vagy épít. (Elenyésző azoknak a száma, akik családi házból költöznek vidékre, pláne társasházba.)

Az elmúlt 5-6 évben Érd, Szigetszentmiklós, Veresegyháza, Budaörs és Szentendre dicsekedhet a legtöbb építkezéssel, de Nagykovácsi, Telki és Csobánka is felkapott lakóhely lett. Dunakeszi ingatlanárai 2 év alatt csaknem megháromszorozódtak, de ez idő alatt 1500 fővel gyarapodott a település lakossága, és ma már szinte nincs beépíthető telek. Solymár népessége 10 év alatt 3, Csömöré ezer fővel gyarapodott. Csömör főleg teljes közműellátottságával csábít.

A fővárost övező települések sokat segítenek a kiköltözőknek, érdekük ez, hiszen az új lakók gyarapítják a helyi munkaerő-állományt, gyakran vállalkozásuk székhelyét is új lakóhelyükre telepítik, így ott fogják fizetni az iparűzési adót. Gödöllőn lakásbővítéshez és tetőtér-beépítéshez igényelhetnek önkormányzati támogatást a nagycsaládosok. A város emellett lakótelkek kialakítását is finanszírozza. Vácott az első lakáshoz jutókat idén 10 millió forinttal segíti az önkormányzat, ebből fejenként közel 500 ezer forint kamatmentes támogatáshoz lehet jutni.

Budaörsön az újonnan érkezők több mint félmilliós kamatmentes hitelt vehetnek fel, és egyszeri alkalommal 150 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Százhalombattán idén a fiatalok 80 millió forintot kamatmentes hitelként vehetnek fel.

K. B. 57 éves üzletember, egy hónap múlva feleségével együtt Budapesttől délre, egy kevésbé felkapott faluba költözik. - Én nyugdíjba megyek, a nejem pedig az interneten keresztül otthonról is tudja végezni a munkáját. A 23 kilométeres távolság nem lehet akadálya annak, hogy visszajárjunk a barátainkhoz és egyszer-egyszer moziba vagy színházba is eljöjjünk. Attól nem tartok, hogy az autózgatás tönkretesz bennünket anyagilag. Van busz, vonat, és az autópályán is gyorsan bejutunk a városba. A társaságunk nem nagyon változik majd: a faluban őslakos szinte nincs is, jóformán csak Budapestről odaköltözött családok élnek.

Reurbanizáció

A kiköltözési láz annyira felverheti az agglomeráció ingatlanárait, hogy lassan már nem lesz olcsóbb az ottani élet. A fővárosba való visszaköltözés vágyát azok a rehabilitációs folyamatok serkenthetik, melyek már elindultak a város belső, legelhanyagoltabb kerületeiben. A felújított övezetekbe elsősorban a tehetősebb családokat várják vissza. A főváros újrafelfedezése azonban még várat magára, szakértők szerint csak évtizedek múlva jön majd divatba.

Katona Andrea

(Népszava)