<P>Bizonytalan tejáremelés</P>

Vágólapra másolva!
A termelők növelni szeretnék a tej felvásárlási árát, de erről még nem sikerült megállapodniuk a feldolgozókkal a Tejterméktanácsban. A terméktanács elnöke szerint az áremelés indokolt volna, mert az aszály és az energia drágulása többletköltséget jelent a termelőknek.
Vágólapra másolva!

Berki Viktor, a Tejterméktanács ügyvezető igazgatója emlékeztetett: a tej szabadáras termék, így annak adásvételéről szabadon állapodnak meg egymással a termelők és a feldolgozó üzemek. Berki szerint a tehenet tartó gazdák és gazdaságok árnövelési szándéka érthető, mert az elmúlt hónapok aszályos időjárása és a takarmányárak növekedése, az energia drágulása megnövelte a termelők költségeit.

Még az aszályos időszak előtt a tenyésztők úgy gondolták, hogy három forintos literenkénti emelés elégséges volna többletköltségük fedezéséhez. Mára azonban Berki Viktor szerint ez a számítás már idejét múlta és esetlegesen több termelő is jelentősebb mértékű áremelést tartana indokoltnak.

A mostani átvételi ár az extraminőségű tej esetében - ez adja jelenleg a tejtermelés 80 százalékát - 65 forint literenként.

Berki Viktor szerint az idén várhatóan 2,1 milliárd liter tejet termelnek Magyarországon, szemben a tavalyi mintegy 2 milliárd literrel.

(MTI)

Korábban:

Ezúttal a tej ára emelkedik
(2000. augusztus 29.)