Térségünkben a multik is korrumpálnak

Vágólapra másolva!
Pénzügyi visszásságok kísérik a kelet-közép-európai befektetéseket. A Világbank vizsgálata szerint a multinacionális cégek jelentős része igyekszik vesztegetéssel, kenőpénzzel vagy a tisztviselők megvásárlásával kedvező elbírálást elérni cége számára.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Európában megjelenő külföldi befektetők éppen olyan korruptak, mint a hazai cégek - ez derül ki a Világbank legfrissebb felméréséből. A nemzetközi pénzügyi szervezet Transition című kiadványában publikált jelentés kiterjed a térség mind a 22 országára. Az elemzést készítő William Davidson Intézet azt kutatta, hogy a korrupció három alaptípusa - adminisztrációs korrupció, állami korrupció és a közbeszerzési visszaélések - miként érvényesülnek.

A tavaly végzett felmérés kimutatta, hogy a külföldi vállalkozások átlagosan forgalmuk 1-2,5 százalékát fordítják vesztegetésre. Az előbbit a külföldi székhellyel rendelkező külföldi befektetők, az utóbbit a hazai cégek fizetik.

Bár az adminisztrációs korrupció - amikor bürokratákat kennek meg azért, hogy "rugalmasan" alkalmazzák az előírásokat - a vizsgálat szerint egyáltalán nem éri meg a multiknak, mégis gyakran élnek vele. Ez a típusú korrupció az egykori Szovjetunió területén gyakoribb, mint a többi kelet-európai országban. Az állami korrupció viszont azokban az államokban is elterjedt, ahol a tulajdonviszonyok bizonytalanok, a gazdaság nem, vagy csak részben liberalizált, s ahol a szabad verseny előtt még mindig gátak emelkednek. A térségben befektető külföldi cégek 12-13 százaléka fizet ilyen típusú "kenőpénzt" - míg a hazai vállalkozásoknak csak 9 százaléka kényszerül erre.

A közbeszerzések során a külföldi székhelyű külföldi vállalkozások vezetik a sort - átlag 35 százalékuk folytat korrupt gyakorlatot, veszteget meg döntéshozókat és tisztségviselőket a megrendelés reményében. A hazai cégek és az adott országban megtelepedett külföldi vállalkozásoknak "csak" negyede él ezzel a lehetőséggel.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Világbank