<P>Nagyobb arányú lehet a nyugdíjemelés<BR/></P>

Vágólapra másolva!
"Elképzelhető változatnak" minősítette Járai Zsigmond pénzügyminiszter, hogy a tervezett 3 százalékkal szemben csupán 2 százalékponttal csökkentsék a munkaadók által fizetett 33 százalékos társadalombiztosítási járulékot - hangzott el kedden a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Az így felszabaduló 37 milliárd forintot a kormány nyugdíjemelésre fordítaná, amely januártól 10,5 százalékkal emelkedhetne a PM által tervezett 7,3 százalékkal szemben.
Vágólapra másolva!

A kormány kedden elfogadta a 2001-2002-es költségvetés tervezetét, amit pénteken benyújt a parlamentnek - jelentette be Járai Zsigmond. A gazdasági növekedés üteme lehetővé teszi, az életszínvonal-emelést, emellett a fejlesztésekre is jelentős források jutnak. A bérszínvonal 8,75 százalékkal nő jövőre a költségvetési szférában átlagosan, de januárban kerít sort a kormány a 40 ezer forintos minimálbér érvényesítésére. Ezenkívül kiemelt béremelésre számíthatnak az egészségügyi alkalmazottak, a pedagógusok, a levéltári, múzeumi és szociális dolgozók. A béremeléseket részben a költségvetésből, másrészt az önkormányzatok büdzséjéből finanszírozzák, ami viszont rendkívül feszítetté teszi az önkormányzatok gazdálkodását. Lesz olyan önkormányzat jövőre, ahol a bérkiadások elviszik az összes többlettámogatást, így ott a dologi kiadások emelésre nem jut pénz.

A nyugdíjak 7,3 százalékkal emelkednének, ám lehetséges, hogy a januári emelés 10,5 százalék lesz. Ennek az ára, hogy a tervekkel szemben 2 százalékponttal csökken a munkáltatók tb-járuléka. Ez utóbbiról még nem döntött a kormány - hangsúlyozta Járai - ám elképzelhető ez a változat.

A kormány 5-7 százalékos 2001-es fogyasztóiár-emelkedéssel kalkulál, ami feszített - ismerte el Járai. Ennek teljesüléséhez 25 dolláros éves olajárra lenne szükség, valamint az euró erősödésére a dollárhoz viszonyítva. A kormány döntése szerint 2002-ben fizeti ki a költségvetés a Nemzeti Színházra szánt 10,3 milliárd forintot, s szintén ebben az évben kezdheti meg működését az első bírósági ítélőtábla.

A miniszterek a tegnapi ülésükön döntöttek az idei aszálykárok enyhítéséről, erre a célra azonnal 1,5 milliárd forintot kap a földművelésügyi tárca. Döntés született arról is, hogy a 2 milliárd forintos önkormányzati bérlakásprogram keretét további 2 milliárddal megtoldja a kormány.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

A Magyar Köztársaság Kormányának honlapja

Korábban:

A kormány is beszáll a nyugdíjlicitbe
(2000. szeptember 12.)