<P>Közlekedésfejlesztésre több mint ötmilliárd euró kellene</P>

Vágólapra másolva!
Magyarország közlekedési hálózatának fejlesztése 5-5,5 milliárd euró (mintegy 1300-1400 milliárd forint) értékű beruházást igényelne az elkövetkező tíz évben ahhoz, hogy a gazdasági fejlődést ne gátolja a közlekedés.
Vágólapra másolva!

Kazatsay Zoltán, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az elvégzendő feladatok közül 1200 kilométernyi közúthálózat-bővítést, 1500 kilométer vasútpálya-fejlesztést, hat kikötő felújítását, logisztikai központok létesítését, valamint egy újabb Ferihegyi terminál építését emelte ki.

A határidőkről szólva Kazatsay elmondta: nyolc éven belül ki kell építeni az autópályákat a határátkelőkig és el kell végezni a vasúti pályák nagy részének felújítását is.

Az EU-csatlakozással kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: Magyarország a közlekedés területén jogharmonizációra váró 200 jogszabály közül hétre kér átmeneti mentességet az uniótól. A csatlakozási tárgyalások során így 2-4 átmeneti mentességet igényel majd a magyar tárgyalódelegáció a közúthálózat javítása, a gépjárműadó emelése, a vasútpálya megnyitása, és a légi közlekedés, valamint a flottamodernizáció területén.

(MTI)

Ajánlat:

Közlekedési és Vízügyi Minisztérium