Vágólapra másolva!
Jó minőségű lesz az idei bor, a mustfokok ugyanis minden fajtánál egy-két fokkal meghaladják az átlagot - tette közzé a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az összegzés a területi tapasztalatok alapján készült.
Vágólapra másolva!

Ebben a szakértők megállapítják, hogy a mustok szőlőfajtától függően 17-20 mustfokosak, ez pedig jónak mondható. Tokajhegyalján például augusztus végén a hárslevelű és a furmint is 18, a Zéta (Orémus) fajta 20 mustfokos volt.

Ugyanakkor a termést az előző évinél 20-30 százalékkal nagyobbra becsülték korábban, ám a gazdák a kedvezőtlen időjárás miatt a becsléshez képest 10-20 százalékkal kevesebbre számíthatnak. Ehhez járul a tapasztalatok alapján az aszály miatti, a megszokottnál kisebb lékinyerés.

A felvásárlás megélénkült, a termelői készletek az első félévhez képest jobb áron kelnek el és a szakemberek bizakodnak abban, hogy az idei bornak jó piaca lesz - állapítja meg az FVM összegzése.

A szakemberek becslése szerint az idén várhatóan mintegy 3,5-4 millió hektoliter borra lehet számítani. A gazdák szerint viszont legalább 30-40 százalékkal kellene emelni ahhoz a borok árát, hogy előállításuk rentábilis legyen.

Ugyanakkor évente legalább 3-5 ezer hektár új szőlőültetvényt kellene telepíteni. Jelenleg Magyarországon mintegy 130 ezer hektárnyi szőlő van, ám a művelt terület csak mintegy 95 ezer hektárt tesz ki. Most a magyar bor literjéért a világban 87-90 dollárcentet adnak. Évente átlagosan Magyarországról egymillió hektoliter bor kerül külföldre.