Intervenció az euró védelmében

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB), a japán központi bank, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és piaci hírek szerint az Angol Bank is együttesen interveniált a devizapiacokon az euró védelmében.
Vágólapra másolva!

Az euró az EKB bejelentése után, közép-európai idő szerint 14:20 órakor 0,89-0,90 dollárcent körül mozgott a londoni bankközi devizapiacon tőzsdenyitáskor mért, 0,86 dollárcent alatti értékek után. A közös valuta árfolyama szeptember 4-e óta most először emelkedett vissza a 90 dollárcentes tartományba; a héten korábban 84,40 dollárcent alatti rekordmélységekben is járt.

Ez volt az első hivatalos piaci intervenció az EKB részéről megalakulása óta, jóllehet múlt csütörtökön - a piacot meglepve - a banknál bejelentették, hogy az EKB euró vásárlására fordítja a devizatartalékaiból 1999. január 1-je óta származott kamatbevételek egy részét, 2,5 milliárd dollár értékben. A pénzintézet szóvivője akkor mindazonáltal hangsúlyozottan közölte, hogy az intézkedés nem devizapiaci intervenciót jelent, célja a valutauniós jegybank mérlegszerkezetének fenntartása.

A piac 1995 óta nem tapasztalt a péntekihez hasonló összehangolt intervenciót, s a Reuters által idézett kereskedők szerint az igazi meglepetést a Fed részvétele okozta, ami rendkívüli mértékben növelte a lépés piaci hatását.

Az EKB pénteki szűkszavú közleményében csak annyi szerepelt, hogy a valutauniós jegybank kezdeményezésére az amerikai és a japán pénzügyi hatóságok csatlakoztak az összehangolt devizapiaci beavatkozáshoz, mivel osztoznak az euró legutóbbi árfolyammozgásainak lehetséges világgazdasági hatásai feletti aggodalomban.

Az euró a tavaly januári indulás óta csaknem 30 százalékot veszített külső értékéből a dollárral szemben.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Központi Bank

Fed