<P>A bankrendszert százmilliárdos veszteség érheti</P>

Vágólapra másolva!
Az agrárszövetkezetek 85-90 százaléka a felszámolás sorsára juthat, a bankokat pedig akár 100 milliárd forint veszteség érheti amennyiben a szövetkezeti üzletrészekről szóló törvénytervezetet a jelen formában fogadja el az Országgyűlés - többek között e megállapítások olvashatók abban az elemzésben, amelyet a Magyar Bankszövetség készített. A jogszabálytervezetet szerdán kezdi tárgyalni a Tisztelt Ház.
Vágólapra másolva!

Nem csupán a jelenlegi helyzet megoldása, de az agrárium jövőbeni hitelezése is a tét - véli Nyers Rezső. A Bankszövetség főtitkára szerint a szövetkezeti törvény megszavazása esetén ugyanis akár 100 milliárd forintos veszteséget szenvedhet el a bankrendszer, annak ellenére, hogy követeléseik behajtása elsőbbséget élvez az üzletrészek kifizetésével szemben. Mivel az agrárhitelezésben szinte minden nagy és közepes méretű hazai bank érdekelt, a veszteség elviheti a teljes bankrendszer éves nyereségét is.

A Magyar Hírlap információi szerint a FVM a hazai pénzintézetekkel - így a Bankszövetséggel - sem egyeztette a törvénytervezet, s nem vette figyelembe a szervezet korábban tett észrevételeit sem. A szövetség ezért fordult levélben a frakcióvezetők és a parlament mezőgazdasági bizottságának elnökéhez.

Nyers Rezső szerint a törvénytervezet elfogadása nem csupán kritikus helyzetet teremthet, de alapvetően befolyásolhatja a bankok jövőbeni agrárhitelezési tevékenységét is. A bankok ugyanis távol tarthatják magukat a teljes agrárium és élelmiszer-feldolgozó ipar finanszírozásától is. A Bankszövetség kész arra, hogy javaslatokat készítsen a helyzet megoldása érdekében - amennyiben erre felkérést kap.

Az agrártárca májusi elemzésében megállapítja, hogy nemcsak a több mint 51,5 milliárdnyi külső üzletrész kifizetésére, hanem az ellehetetlenülés előtt álló szövetkezetekből kiváló aktív és nyugdíjas tagok üzletrészeinek elszámolása is további milliárdos terhet ró a szövetkezetekre. "A vagyonmozgások a veszteséges szövetkezeteket meg fogják terhelni és be fog következni e szövetkezetek megszűnése." - olvasható a tanulmányban. Az FVM 1997-98. évi adatok alapján készítette elemzését, ezek azt mutatják, hogy 725 nyereséges agrárszövetkezet mellett 743 volt a veszteséges társas vállalkozások száma. Azóta a helyzet tovább romlott. A szövetkezetben dolgozók egy részének - közel 50-70 ezer főnek - munkahelye is veszélybe kerül - ezt az FVM tanulmány azzal a megjegyzéssel intézi el, hogy a "foglalkoztatás megszűnése egyes térségekben eltérő feszültséget válthat ki". A jogszabályról ma kezd tárgyalni a Tisztelt Ház.

O. Horváth György, Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Sokba kerülhet a szövetkezeti törvény módosítása
(2000. szeptember 26.)