<P>Trükkök az agrárbüdzsében</P>

Vágólapra másolva!
Aligha érzik a hatását a jövőben a mezőgazdaságból élők a növekvő agrártámogatásoknak. Az elkövetkezendő két évben együttesen csupán 110 milliárd forinttal költhet többet az agrártárca a miniszterelnök által bejelentett 180 milliárd forint helyett. Ráadásul a jövő évtől ezt a keretet terhelné az agrárhitelekhez nyújtott, a számítások szerint 23,8 milliárd forintos garanciák beváltása is.
Vágólapra másolva!

Megtévesztő az a kijelentés, hogy jövőre 180 milliárd forinttal több forrással gazdálkodhat az agrártárca. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) fejezeti kiadásai ugyanis az idei 260 milliárd forintról, jövőre 310 milliárd, 2002-ben pedig 319 milliárd forintra, azaz két év alatt összesen csupán 110 milliárddal növekednek.

Az ígért 180 milliárdos többletből csak 146 milliárd forintot tesz ki az agrártámogatások növekménye - ismerte el a Népszava kérdésére Naszvadi György, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Szakértők szerint azonban a mezőgazdaságból élők még ennek a többletnek sem érzik majd a hatását. A nekik szánt közvetlen - beruházási, piacra jutási és termelési - támogatás ugyanis jövőre csupán 40 milliárd forinttal növekszik, 2002-ben pedig a jövő évi kerethez képest egymilliárd forinttal csökken. Ráadásul még ezt a keretet sem lehet teljes egészében támogatásokra szétosztani, mivel a növekménybe a garanciabeváltásokra kalkulált, de a támogatásokon belül el nem különített 23,8 milliárd forint is beleszámít. A beterjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis a jövő évtől a központi költségvetés általános garanciabeváltási kerete helyett az FVM beruházási és termelési támogatási előirányzata nyújt fedezetet az agrárhitelekhez biztosított állami garanciák beváltásához. Amennyiben az előzetesen számoltnál kisebb összegű garanciabeváltásra lesz szükség, a maradványt közvetlen támogatásokra fordíthatja a tárca. A támogatásokra előirányzott keret bővülését eredményezte továbbá az is, hogy jövőre a különböző agráralapok már nem bevételként, hanem támogatásként szerepelnek az FVM fejezetében.

Mindennek a tetejében már a nyáron kimerült az idei agrárbüdzsé, tehát az FVM az év hátralévő részében már a jövő évi támogatást költi. Szakértők szerint 2001-ben várhatóan az idei 43 milliárd forintnál is nagyobb áthúzódó kötelezettséget kell teljesítenie a tárcának, ami tovább apasztja a felhasználható forrásokat. Ha ez így lesz, a közvetlen agrártámogatások reálértéke is csökken.

Az ígért 180 milliárdos többletbe a Nemzeti Földalapra az elkövetkezendő két évben előirányzott 5-5 milliárd forintot, valamint a SAPARD-programok megvalósítására a Nemzeti Programban elkülönített kétszer 10 milliárd forint is beleszámít - magyarázta Népszava kérdésére Naszvadi. Emellett a költségvetési törvényjavaslat szerint mentesülne az agrártárca a 2001. január 1-jén fennálló kezességbeváltásból eredő kötelezettségének megfizetése alól is, ami megközelítően 5 milliárd forintot tesz ki.

Az agrártárca 2001-ben 90 milliárd, 2002-ben 100 milliárd forinttal kap többet az idén rendelkezésre álló összegnél, ami további agrárfejlesztésekhez nyújt fedezetet - jelentette ki egy szerdai szakmai fórumon Tamás Károly, az FVM közigazgatási államtitkára. Jövőre olyan gazdahitelrendszer lép életbe, amely 10 éves futamidőre 50 millió forint kamatmentes hitel felvételét teszi lehetővé, 80 százalékos készfizető kezességű állami garancia vállalása mellett - közölte Tamás Károly. A jövő évi keret terhére fizeti ki a tárca a korábban leállított szőlő- és gyümölcstermesztési, valamint a gépbeszerzési támogatásokat - ismerte el az államtitkár. Az elmúlt évről 5,4 milliárdos áthúzódó igény kifizetése terhelte az idei büdzsét.

Dutka Noémi, Mihálovits András

(Népszava)

Ajánlat: