Több bizottság is elutasította a kétéves költségvetési tervezetet

Vágólapra másolva!
A számvevőszéki bizottság keddi döntése után az Országgyűlés emberi jogi bizottsága is elutasította szerdai ülésén a 2001. és 2002. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitára bocsátását. A bizottságokban az ellenzéki képviselők előkészítetlennek és több helyen törvénysértőnek minősítették a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányügyi, a mezőgazdasági, a külügyi, az oktatási, a honvédelmi, valamint az ifjúsági és sportbizottság általános vitára alkalmasnak találta az előterjesztést, a bizottságok ellenzéki képviselői azonban előkészítetlennek és több helyen törvénysértőnek minősítették a javaslatot. Egyik fő kifogásuk az volt, hogy a kormány a még el sem fogadott zárszámadási törvényben biztosít arra lehetőséget, hogy az államháztartási törvény módosításával lehetővé tegye a kétéves büdzsé beterjesztését. Az Állami Számvevőszék képviselője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy bár a jogszabály jelenleg egyéves költségvetésről beszél, nem mondja ki annak kötelező jellegét.

A mezőgazdasági bizottságban kiderült: az agrárium 2001-2002-ben összesen mintegy 180 milliárd forintnyi többletpénzhez jut. Ebből az összegből 85 milliárdnyi használható fel jövőre, 90 milliárd forint körüli összeg pedig 2002-ben. A kormány képviselője külön kitért arra, hogy mind a két költségvetési évben 5-5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a Nemzeti Földalap működtetésére, továbbá pluszbevételt jelenthet a mezőgazdaság finanszírozásában a SAPARD-program is, amely évente mintegy 10 milliárd forinttal növeli az ágazatban felhasználható pénzek mennyiségét.

Zupkó Gábor, a külügyi tárca helyettes államtitkára szerint a büdzsé elegendő forrást biztosít a magyar külpolitika alapvető céljaira. Ezzel szemben a külügyi bizottság elnöke, Szent-Iványi István (SZDSZ) jelezte: a külügyi tárca tervezett támogatása 2001-ben úgy nő 7,4 milliárd forinttal az ideihez képest, hogy az emelés nagy része nem klasszikus külpolitikai célokat szolgál.

(MTI)