Nem javul a számlaadási fegyelem

Vágólapra másolva!
Nem adott bizonylatot a felkeresett fővárosi kereskedelmi, vendéglátóipari és szolgáltató üzletek fele a csütörtökön befejezett, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által végzett háromnapos ellenőrzés során.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat eredményét értékelve az APEH munkatársai csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták: az ellenőrzés alapján megállapítható, hogy nem javult a bizonylatadási fegyelem, mert a tavaszi akcióellenőrzés során is körülbelül az üzletek fele maradt adós a számlával, nyugtával. Ez lehetőséget ad a bevétel és a jövedelem eltitkolására.

A revizorok 620 ellenőrzést végeztek, amelyek során a nyugta-, valamint számlaadás elmulasztásán túl csaknem 100 esetben a bizonylatok kitöltése volt kifogásolható. A szabálytalanságokért 400 esetben 40 millió forintos mulasztási bírságot vetnek ki, aminek értéke átlagosan 100 ezer forint.

Azoknál az üzleteknél, ahol már többször elmulasztották a nyugtaadást, 6-tól 20 napig terjedő bezárást is elrendelnek. Az ellenőrzött üzletek közül 30-nál kell alkalmazni ezt a szankciót. Azokat az üzleteket, ahol egy éven belül már másodszor nem adnak bizonylatot a próbavásárlás során, hat napra lehet bezárni, a harmadik jogsértést követően 10 napi, a negyedik és ennél több szabálytalanságnál 20 napi bezárás rendelhető el.

A sajtótájékoztatón elhangzott: különösen a piacokon tapasztaltak sok szabálytalanságot, itt a próbavásárlásokat követően 80-90 százalékban nem adtak nyugtát. Az éjszakai szórakozóhelyek közül 14-et ellenőriztek, itt hat üzletben nem kaptak bizonylatot a revizorok és az egységek felénél tapasztaltak hiányosságot.

(MTI)

Ajánlat:

APEH