<P>Emelkedés előtt a banki kamatszint</P>

Vágólapra másolva!
A betéti kamatok biztosan emelkednek majd - mondták a Magyar Hírlap kérdésére több hitelintézetnél, hozzátéve, hogy most mindenki a módosítás mértékén töri a fejét. A változásoknak csak részben kiváltója a jegybanki irányadó kamat szerdai emelése, a piacon tapasztalható forráshiány miatt egyes bankoknál már néhány hete felfelé araszol a betéti kamatszint - tették hozzá.
Vágólapra másolva!

A bankok csütörtökön 1 százalékkal drágábban tudtak csak hitelhez jutni a bankközi pénzpiacon. A jegybanki irányadó kamatláb szerdai 1 százalékos emelését követően ugyanis az összes lejárat esetében azonos mértékben emelkedtek a kamatlábak. Megfigyelők szerint a jegybanki lépés azért gyűrűzött be azonnal a piacra, mert kicsi a pénzkínálat. A bankközi kamatszint emelkedésével párhuzamosan többe kerülnek azok a vállalkozói hitelek is, amelyeket a piac irányadó kamatlábához, a Buborhoz kötnek. Hamarosan a betétek szélesebb körénél is érezhető lesz a jegybanki lépés - jósolták több banknál.

Több pénzintézetnél a forráshiány miatt néhány hete már felfelé araszolnak a betéti kamatok - mondta Behan Attila a K&H ügyvezető igazgató-helyettese. Úgy látta, hogy a jegybanki lépés után még inkább erősödik a kényszer az emelésre. Mivel az alternatív befektetési lehetőséget jelentő állampapírok hozamai is felfelé kúsznak előbb-utóbb mindenki emeli majd a betétek kamatait - mondta. A K&H-nál már korábban elhatározott lépés keretében október 20-ától lakossági betétszámla kamatakció indul. A CIB-nél is biztosak voltak a jegybanki lépés kamatemelő hatásában, hozzátéve, hogy az egyaránt érinti a betéteket és a hiteleket. A betéteknél lesz majd némi kivárás, mert mindenki találgatja, hogy mennyivel viszik feljebb a kamatokat a versenytársak.

Hasonlóképpen vélekedtek a Raiffeisen Banknál is. Szabó Ferenc a tresury vezetője szerint magasabb kamatszintre kell berendezkedni, de az emelkedés hosszabb ideig tartó, elnyújtott lesz. A Raiffeisen is kivár, négy-öt napig emészti az új piaci kamatokat, majd ezt követően dönt a lépésekről. A tegnapi nappal életbe lépett vállalkozói betéti kamatemelést ugyanis már jóval korábban elhatározták, az nem hozható összefüggésbe a jegybanki döntéssel.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Egy százalékkal emelte kamatait a jegybank
(2000. október 11.)