Kiszűrik a kötelező biztosítás nélkül autózókat

Vágólapra másolva!
Nem volt elegáns a kormánytól, hogy a beígért liberalizálás helyett előírta, mennyivel emelhetik a biztosítók a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díját - állítják biztosítói körökben. Az emelés korlátozása azonban inkább gesztus értékű, semmint az ügyfelek védelmét szolgáló intézkedés. A biztosítók ugyanis már harmadik éve nem használják ki a díjemelés lehetséges mértékét.
Vágólapra másolva!

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás liberalizációja három éve kezdődött, ám a piac 2001-re ígért teljes felszabadításából nem lesz semmi. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy a biztosítók jövőre is legfeljebb 6 százalékkal emelhetik a díjaikat.

Az árszint hatósági maximálása csak uniós csatlakozásunkig lehetséges - mondta Forgács Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetségének közgazdasági ügyvezetője. Miután Magyarország e téren nem kért derogációt, így attól az időponttól minden kötöttségtől mentesen határozhatják meg a biztosítók a díjakat. A lehetséges sávhatárokat egyébként idáig sem használták ki, a pénzügyminisztérium által engedélyezett mértéknek többnyire csak a felével növelték a tarifákat. Ha innen nézzük, akkor a 6 százalékos szabálynak nincs különösebb jelentősége. Sőt, a biztosítók attól féltek, hogy egy új versenytárs jelenik meg a piacon és mindenkinél olcsóbban igyekszik nagy szeletet kihasítani abból. Ezért az ő javaslatuk egy negatív limit - minimális tarifa- volt.

A jövőben a belügyminisztérium gépjármű nyilvántartását és a biztosítók kötvény nyilvántartását vetik majd egybe ahhoz, hogy kiszűrjék a kötelező biztosítással nem rendelkező járműveket. Az első időkben erre negyedévente - majd havonta - került sor, és a biztosítók az ügynökeiken keresztül szólítják fel a szerződéssel nem rendelkező gépjármű tulajdonosokat. Ha a következő negyedévben is szerepelnek ugyanazok a tulajdonosok a listán, akkor újabb felszólítás következik, majd az autót kivonják a forgalomból.

Forgács Zoltán üdvözölte azt a szabályt is, amely szerint a bonus-malus igazolást csak az előző biztosító adhatja ki. Jelenleg ugyanis ezt pótolhatja az ügyfél nyilatkozata, ami vagy igaz, vagy nem. Januártól viszont, aki nem tud biztosítói igazolást hozni, az automatikusan a kezdő (A0) bonus-fokozatba kerül.

Várhatóan a hónap végéig a biztosítók elkészítik saját ajánlataikat, így az ügyfeleknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy kiválasszák a számukra legkedvezőbbet. Aki biztosítót akar váltani, annak úgy kell postáznia a felmondását, hogy az december 1-jéig garantáltan megérkezzen.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: