A kétéves büdzsét nem csak az ellenzék bírálta

Vágólapra másolva!
A belső, azaz alapdrágulás az idei 7-8-ról jövőre 5-6 százalékra mérséklődhet - jelentette ki tegnap a pénzügyminiszter a költségvetési vitában. Vélekedését a kisgazdák és fideszes képviselők osztották, de már a kormánypárti MDF is inkább a 8 százalékos pézromlást tartja reálisnak. Az MDF és a ellenzék a költségvetés kétéves voltát is súlyos kritikával illették.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés kiegyensúlyozott, nem túlfűtött - hangsúlyozta Járai Zsigmond. A vártnál nagyobb idei drágulásért a világpiaci olajárat és a gyenge eurót okolta, és a következő években lehetségesnek tartja az évi 2-3 százalékpontnyi inflációcsökkenést. Négyféle előnyben részesített területet sorolt föl a kétéves büdzsében. A családtámogatásra tavaly 199 milliárdot fordítottak, ami jövőre - az adókedvezményekkel együtt - 345, azután pedig 370 milliárdra ugrik. Kiemelte a családipótlék-kiegészítés, a beiskolázási támogatás bevezetését, a lakáspolitikában pedig a lakáskölcsönterhek jelentős mérséklését, valamint az önkormányzati szociális lakásprogramot.

A másik prioritás együttes a 2001-2002-ben évi 290 milliárdos Széchenyi terv, valamint a jövőre 70,7, utána pedig további 75,6 milliárddal duzzadó agrár- és vidékfejlesztési támogatás, valamint a kutatás-fejlesztés, amire jövőre 17,5 milliárddal többet költenek, mint idén. A harmadik terület az életszínvonal emelése, ezen belül is a közalkalmazotti, jövőre 16-17, utána 13-14 százaléknyi bruttó keresetemelés, a 10,3, majd 9,7 százalékos nyugdíjemelés. A nyugdíjak reálértéke négy év alatt 14-15 százalékkal gyarapszik.

A negyedik kiemelt terület az EU-csatlakozás, az ennek jegyében összeállított programok (PHARE, SAPARD, Ispa) évi 88 milliárdos értékűek, aminek felét az unió finanszírozza majd.

A Fidesz vezérszónoka Domokos László a kiszámíthatóságot hangsúlyozta. Domokos szerint a felfelé ívelő gazdaság igazolja a kormány elképzeléseinek helyességét, ezért a jövőben is a családok, illetve a kis és közepes vállalkozások támogatására helyezik a hangsúlyt. A kisgazdák is a kiszámíthatóságot tartották a büdzsé tervezett legnagyobb erényének - mondotta Túri-Kovács Béla. A kisgazdák az inflációt firtató kritikát elintézték azzal, hogy bíznak a pénzromlás ütemének csökkentésében.

Burány Sándor (MSZP) viszont a törvényjavaslat azon változatát kapta meg, amely valótlanságokra épül - idei infláció alulbecslése, tervtől elmaradó reálbércsökkenés - és valótlanságokat tartalmaz - állította. Kuncze Gábor retorikájában ugyanez: - nem az áttörés, hanem az átverés költségvetését nyújtotta be a kormány. Avagy a jó hír: "a Grespik-Székely-koalíció benyújtotta utolsó költségvetését".

Buránnyal folytatva: a kormány az idén bevált eszközhöz nyúlva az inflációt - hat százalékra - alultervezte azt, így mintegy 150 milliárd forint többletbevételre tesz szert. A szocialisták szerint a kormány indokolatlanul bőkezűen bánt saját támogatásával, így mintegy 280 milliárd újraelosztására tettek javaslatot. Növelnék a nyugdíjakra fordítható támogatásokat, a bíróságok költségvetését, javítanának az egészségügy katasztrofális helyzetén, s a legszegényebb családok családi pótlékát is 50 százalékkal megfejelnék.

A szabaddemokraták bírálták az önkormányzatok, az egészségügy, a közbiztonság, rendőrség szűkös támogatását. Elmaradt az egészségügyi, a társadalombiztosítási reform, ezzel párhuzamosan tovább szűkülnek a források. A nem létező gazdaságpolitika megbukni látszik - összegezte Kuncze Gábor -, kifújt az előző ciklusban megindult növekedés.

Hangvételében némileg eltért Balsai István szónoklata az ellenzéki hozzászólásokból, ám számos megállapítása nagyon hasonló volt: a fiskális és monetáris politika egyensúlya repedezik, s fenyeget a fizetési mérleg romlása, ami több figyelmet érdemelne a kormány részéről - fogalmazott.

A MDF szerint is hiányzik a rendvédelem, az egészségügy kiemelt támogatása, elmaradt az adó- és egészségügyi reform. Az infláció a kormány által tervezet 6 százalékkal szemben 8 százalékra várható, így teljesen érthetetlen, hogy a kormány 7,5 százalékos nyugdíjemelésre tett javaslata. Az MDF 15-15 százalékkal növelné a következő két esztendőben a öregségi ellátásokat.

Eörsi János, Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Korábban:

A kormány beterjesztette a kétéves költségvetést
2000. október 16.