A kormány szerint csak kismértékben növekszik az infláció a gázáremelés miatt

Vágólapra másolva!
A kormány azt várja a Moltól, hogy a gázárak ügyében született megállapodás után eláll az állam ellen indított perektől - nyilatkozta szerdán Matolcsy György gazdasági miniszter. A kormány, illetve a kutatók szerint csupán néhány tizedpontos inflációs hatása lehet a döntésnek, ezért a Pénzügyminisztérium sem módosítja inflációs prognózisát. A Gazdasági Minisztérium és a Mol közös munkacsoportja azon jelenleg dolgozik, hogyan lehet majd megkülönböztetni a fogyasztókat.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Minisztérium kedden hozta nyilvánosságra a kabinet és az olajtársaság megállapodását, amelyben a Mol Rt. vállalta, hogy elfogadja a következő években a lakossági gázáraknak az inflációs előrejelzést nem meghaladó emelését, a kormány pedig elképzelhetőnek tart egy november 1-jei 43 százalékos emelést a nem lakossági felhasználóknál. Az áremelésről várhatóan a következő ülésén dönt a kormány.

Matolcsy György elmondta: a Gazdasági Minisztérium és a Mol közös munkacsoportja Hónig Péter helyettes államtitkár vezetésével jelenleg dolgozik azon, hogyan lehet majd megkülönböztetni a fogyasztókat. A kormány célja, hogy a lakosságot, a kommunális intézményeket, az egészségügyi, szociális létesítményeket ne érje olyan mértékben a gázáremelés, amilyen mértékben azt az ipar, különösen a multinacionális cégek által képviselt ipar elviseli - hangsúlyozta a gazdasági miniszter. Hozzátette: míg Magyarországon a családok havi kiadásainak 15 százalékát teszi ki a gázszolgáltatás ára, addig ez a nyugat-európai országokban csupán 3-4 százalék.

A gázáremelés inflációs hatását Matolcsy György elmondása szerint 0,2-0,4 százalékpontra becsüli a kormány a novembertől jövő év novemberéig tartó időszakra. Hasonlóan vélekedett az Üzleti Negyed kérdésére Köves András, a Kopint-Datorg piackutató intézet vezérigazgatója is, aki szerint csupán néhány tizedpontos lehet az inflációs hatása a döntésnek. Ez nem olyan mérték, hogy veszélyeztesse inflációs céljainkat - mondta a gazdasági miniszter, megjegyezve: az áremelés az ipari fogyasztókat, a termelő cégeket megtakarításra kényszeríti. Matolcsy György kitért arra is, hogy a kormány nem egyeztetett a 43 százalékos áremelésről az érintett fogyasztók érdekképviseleti szerveivel.

A Pénzügyminisztérium a gázáremelés miatt nem módosítja 2001-re meghirdetett 5-7 százalékos inflációs prognózisát, mert az áremelés közvetlen hatása becslésük szerint mintegy 0,1-0,2 százalékpont.

(Üzleti Negyed)