Vágólapra másolva!
Nem sikerült konszenzust kialakítani a minimálbér jövőre 40 000, illetve 2001-ben 50 000 forintra emeléséről az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) Bér- és Kollektív Megállapodások Bizottságának csütörtöki ülésén.
Vágólapra másolva!

A kormányzati oldal jövő évre vonatkozó 40 000 forintos javaslatát a munkavállalói oldal csak a hátrányos foglalkoztatási hatásokat kiküszöbölő intézkedések esetén támogatná.

A munkaadói oldal különféle kompenzációkkal együtt adná csak hozzájárulását a 40 ezer forintos minimálbérhez. Amennyiben ebben a kormányzat nem partner, csak a 30 ezer forintra történő emelésre vállalnak kötelezettséget.

A kompenzációs igények közül az egészségügyi hozzájárulásra, illetve az adójóváírásra vonatkozókat azért utasította el a kormányzat, mert az adó- és járuléktörvényeket november 15-éig ki kell hirdetni, tehát az országgyűlési változtatások már nem hajthatók végre. A szociális partnerek és a kormány közötti vita a bizottság következő ülésén folytatódik.

A munkaadók és a munkavállalók ismét határozottan tiltakoztak amiatt, hogy a parlament korlátozta az OMT döntési jogkörét azzal, hogy bizonyos tárgyalási időt követően a kormány hatáskörébe utalta a minimálbér meghatározását.

(MTI)