<P>A lakástakarék-pénztárakat meglepte a kormány döntése</P>

Vágólapra másolva!
A Lakástakarék-pénztárak Egyesületének elnöke szerint a kormány keddi javaslatának elfogadása azt jelentené, hogy az ügyfelek befektetéseik után a jövőben csak 9-10 százalékos hozamot könyvelhetnek el, ami a jövő évi 9 százalék körüli infláció mellett reálhozamot már alig biztosít.
Vágólapra másolva!

A kormány keddi ülésén döntött arról, hogy a lakástakarék-pénztárakba befizetett megtakarításokhoz az eddigi 30 százalék helyett csak 15 százalékos állami támogatást biztosít, maximális összegét pedig az eddigi évi 36 ezer forintról 18 ezer forintra mérsékli. A kabinet döntését azzal indokolta, hogy a vonatkozó jogszabály elfogadása óta eltelt három évben jelentősen csökkent az infláció és a kamatok mértéke.

Gergely Károly, a Lakástakarék-pénztárak Egyesületének elnöke szerint ilyen horderejű döntéseket legalább a módosítás előtt egy évvel be kellett volna jelentenie a kormánynak. Így a javaslat bizonytalanná teszi a pénztárak tervezését és előrejelzéseit, noha a Pénztári Szervezetek Állami Felügyelete 20 évre előremutató terveket követel e pénzintézetektől.

Az egyesület elnöke elmondta: a kormány javaslatát hamarosan értékelik a lakástakarék-társaságok, illetve fő részvényeseik, és ezt követően alakítják ki új stratégiájukat. Hozzátette: a lakásproblémák orvoslására nem elegendő a csak egy irányú, a kamatok mérséklését szorgalmazó kormányzati politika, és a lakástakarék-pénztárak éppen annak a kevésbé tehetős rétegnek nyújtottak segítséget, akik jövedelmi helyzetük miatt kiszorultak és a jövőben is ki fognak szorulni a banki hitelfelvevők köréből.

Az ügyfelek lakástakarék-pénztári befektetéseik után a jövőben - a kormányjavaslat elfogadásával - csak 9-10 százalékos hozamot könyvelhetnek el, ami a jövő évi 9 százalék körüli infláció mellett reálhozamot már alig biztosít – mondta az egyesület elnöke. Úgy vélte, hogy az éves 6 százalékos kamatozású kedvezményes hitel továbbra is vonzó lesz a leendő ügyfeleknek, akiknek számát azonban a kormányjavaslat tükrében bizonytalannak látja a szakember.

Gergely Károly egyetértett azzal, hogy az infláció csökkenésével összhangban az állami támogatást is mérsékli a kormány. Az indokolt csökkentés azonban szerinte csak 10 százalékpontnyi lett volna.

(MTI)

Ajánlat:

Lakástakarék-pénztárak
(az Üzleti Negyed rovata)