Német befektetések magyarországi hatásai

Vágólapra másolva!
Miközben a külföldi beruházások érdeme vitathatatlan a magyarországi munkahely-teremtésben, állandó problémát jelent, hogy az elmaradottabb régiókban a külföldi cégek nem találnak megfelelő szakembereket - mondta Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára csütörtökön Budapesten, német üzletemberek előtt. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) által szervezett fórumon a német befektetések magyar társadalomra gyakorolt hatásait elemezték a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Az NMIKK által készített legfrissebb konjunktúra-jelentésből kiderül: Németország évek óta Magyarországnak a legfontosabb gazdasági partnere, a hazai export egyharmad része Németországba irányul, és ugyanekkora a Németországból érkező import aránya is. A német-magyar gazdasági kapcsolatok továbbra pozitívan alakulnak. Látványosan bizonyítják a gazdasági adatok, amelyek szerint tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene elérte a 18 milliárd eurót, ami 18 százalékos növekedést jelent 1998-hoz képest.

A Magyarországra irányuló német export a múlt évben - 1998-hoz viszonyítottan - 13 százalékot emelkedett és meghaladta a 18 milliárd márkát. A Magyarországról származó import értéke 17,7 milliárd márka volt, ez 14 százalékos javulás.

A múlt esztendőben a német beruházások összértéke 448 millió eurót tett ki. Az 1999. évi áruforgalom értéke kereken 18 milliárd euró volt, ez több mint háromszorosa az 1991-ben regisztráltnak - áll a jelentésben.

(MTI)