<P>Tovább késik a frekvenciák elosztásának időpontja</P>

Vágólapra másolva!
Bíztató ígéreteken kívül egyelőre nem kapott többet a hírközlési piac a fejlődést és a versenyt felgyorsító frekvenciaosztás ügyében. Elméletileg hamarosan meg kellene nyílnia a 3,5 gigahertzes frekvenciatartománynak, amely például az eddiginél olcsóbb internet-hozzáférést biztosítana az egyéni előfizetőknek. Egyedül ennél a frekvencia-árverésnél egymilliárd forintnál is többet kaszálhatna a költségvetés. Ám az is lehet, hogy például a kormányzati mobiltelefonos hírközlési rendszer kialakításánál nem a bevétel, hanem a kivitelező kiléte a fontosabb.
Vágólapra másolva!

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt számolt be a Népszava arról, hogy a Hírközlési Főfelügyelet gyakorlatilag végzett a rádiófrekvenciák árveréses értékesítési módszerének kidolgozásával. Akkor persze a polgári készenléti szervezetek és a kormányzat biztonságos, vezeték nélküli hang-, kép- és adatátvitelének technikai megoldásáról, a Tetra-rendszerről volt szó. Ehhez a 410-430 megahertzes - korábban katonai felhasználású - frekvenciasávot kellett volna felszabadítani. Erre akkor és azóta sem került sor, holott a várakozásoknak megfelelően 2000 tavaszán már meg is tarthatták volna az első frekvenciaárverést. A tervek szerint ezt követhette volna a 3,5, majd a 26 gigahertzes tartomány megnyitása. Ezzel Magyarország nemcsak úttörő lett volna a telefónia fejlesztése és a frekvenciaértékesítés terén, hanem a piac 2002. évi megnyitása előtt a jelenleginél jóval élesebb verseny indításával is élenjáró lehetett volna Európában. Nem így történt, aminek persze megvan a magyarázata: a hírközlés minisztert és minisztériumot váltott, ami értelemszerűen megállította a fejlődést.

Az utóbbi időben arról szóltak a hírek, hogy a 3,5 gigahertzes frekvenciatartomány felszabadításával az ezzel egyet jelentő sávfelhasználási engedélyt még az idén októberben kiadja a hírközlésért felelős miniszter, aki - önálló hírközlési minisztérium híján - jelenleg Stumpf István kancelláriaminiszter. A Népszava érdeklődésére sehol és senki sem erősítette meg a korábbi információkat. Pedig a vezetékes távközlésben ma még koncessziós előjogokat élvező Matáv mellett érvényesülni akaró alternatív szolgáltatók számára nagyon fontos lenne a frekvenciasáv megnyitása. A kis- és közepes sebességű adatátvitelt lehetővé tevő mikrohullámú összeköttetéssel a kiírandó pályázat nyertesei például az egyéni előfizetők jelenleginél gyorsabb és olcsóbb internetfelhasználását is szolgálhatnák. A 3,5 gigahertzes tartományban ugyanis a - koncessziós kötöttségek által nem érintett - vezeték nélküli telefónia új, elsősorban az üzleti kommunikációs lehetőségei nyílhatnának meg. (Egyesek szerint ezek az új lehetőségek akár a vezetékes megoldásokkal is vetekedhetnének.) A frekvencia lehetséges felhasználóinak körében nagy az érdeklődés, a megtartandó árverésen valószínűleg szinte valamennyi hazai alternatív szolgáltató ott lenne. Mivel a Hif által kidolgozott módszernek megfelelően öt egyenértékű blokkra osztanák fel a 3,5 gigahertzes tartományt, és ötnél több érdeklődőt várnának a licitre, a verseny alaposan felverheti az árakat. Az elérhető állami bevételt szakértők több mint egymilliárd forintra becsülik.

A Hif javaslatai alapján a kormány néhány héttel ezelőtt már módosította a frekvenciaárverés szabályaira vonatkozó rendeletet. Az öt, egyenként 14-14 megahertzes frekvenciasáv felszabadítása azonban még várat magára. Ha ez meglenne, megjelenhetne a Hif árverési hirdetménye, amely megjelölné a licit indulóárát és az árverés időpontját, amely a kihirdetéstől számított 90-120 nap közé kell esnie.

A 3,5 gigahertzes frekvenciatartomány árverése után 9-12 hónappal a 26 gigahertzes következhetne. Ennek részleteit a Hif még nem dolgozta ki, de bizonyosan megbízható támpontot jelentenek majd az első árverés tapasztalatai. A jelenlegi szabályozás szerint egyébként a 26 gigahertzes sávot csak árverésen és csak két részletben lehet értékesíteni. A készülő (és várhatóan jövő nyáron hatályba lépő) egységes hírközlési törvény legutolsó változata azonban már megengedi, hogy a hírközlési miniszter pályázatot írjon ki bizonyos, különlegesen fontos frekvenciasávokon. Mivel ez a pályázat zártkörű és meghívásos is lehet, elképzelhető, hogy a kormányzati Tetra-rendszer kialakítására ilyen módon keresnek kivitelezőt a jövőben.

Regős Zsuzsa

(Népszava)

Ajánlat:

Hif