Plusz 11 ezer forint novemberben a nyugdíjasoknak

Vágólapra másolva!
A jövő hónap közepén tizenegy havi, háromszázalékos nyugdíj-kiegészítést, decemberben pedig a novemberinél 2,6 százalékkal magasabb ellátást kapnak a nyugdíjasok. Az "átlagnyugdíjas" így novemberben a havi nyugdíja mellé csaknem 11 ezer forintot, az év utolsó hónapjában pedig 863 forinttal nagyobb összegű ellátást kap.
Vágólapra másolva!

November 13-án adja át a postának az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az ez évi visszamenőleges nyugdíjemelés fedezetéül szolgáló 28,3 milliárd forintot. A nyugellátásban részesülők így jövő havi nyugdíjukkal közel egy időben juthatnak hozzá a tizenegy hónapra járó, három százalékos - 2,6 százalékos emelést és 0,4 százalékos késedelmi kamatot tartalmazó - nyugdíj-kiegészítéshez - mondta a Magyar Hírlapnak Nagy Sándor jogtanácsos.

A kormány döntése nyomán a mintegy 2,5 millió nyugdíjas így átlagosan csaknem 11 ezer forint visszamenőleges nyugdíjemelést kap. Ennél kevesebbel kell beérnie annak a mintegy ötvenezer idős embernek, akinek a nyugdíja nem éri el a húszezer forintot, viszont az átlagnál többet visz majd a postás csaknem 230 ezer nyugdíjasnak, mivel az ő ellátásuk havi összege a 45 ezer forintot is meghaladja.

A visszamenőleges emelésnél csakúgy, mint a decemberi nyugdíjemelésnél, a nyugellátások novemberi összegét veszik alapul. Az év utolsó hónapjában ennek megfelelően már a X. havi nyugdíj 2,6 százalékkal emelt összegét kapják meg. A 33 200 forintos járulékban részesülő" átlagnyugdíjas" ellátása ezzel 863 forinttal emelkedik. A decemberi emelés 2,2 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Az idén eddig csak egyszer, januárban emelkedtek a nyugdíjak, 8 százalékkal. A kiegészítő emelést, a törvénynek megfelelően, a vártnál nagyobb infláció indokolta.

Haiman Éva

(Magyar Hírlap)