Beavatkozott az Európai Központi Bank az euró védelmében

Vágólapra másolva!
Az euró utóbbi héten javult árfolyamának támogatására az Európai Központi Bank (EKB) pénteken nyíltpiaci beavatkozást hajtott végre. A bank ezúttal nem kérte a Hetek többi központi bankjának beavatkozását, mint szeptember 22-én - mondta az EKB szóvivője Frankfurtban, aki a beavatkozás méretéről nem nyilatkozott. A közös pénz mostani helyzete erősen alábecsüli az eurózóna gazdasági erejét - így kommentálta az Európai Bizottság szóvivője péntek délután az EKB beavatkozását.
Vágólapra másolva!

A közép-európai idő szerint tizenegy órakor végrehajtott beavatkozás előtti percekben 0,8625 dollár volt az euró a londoni bankközi devizapiacokon, röviddel utána 0,8787 dollárra ugrott - ez újabb napközi csúcs mintegy három héten belül, majd délben 0,8729 dollárnál tartott.

A: csütörtökön elhatározott beavatkozás összhangban van az EU miniszteri tanácsa és a brüsszeli bizottság azon álláspontjával, hogy az euró árfolyama nem fejezi ki az eurózóna gazdaságának jó állapotát - erősítette meg délután az Európai Bizottság szóvivője. A szóvivő megismételte, hogy az EKB ezúttal egyoldalúan avatkozott be, de teljesítve a Hetek pénzügyminisztereinek szeptember 23-i közös nyilatkozatában foglaltakat arról, hogy a központi bankok éberen figyelik az árfolyamok alakulását.

Az EKB és a Hetek központi bankjai szeptember 22-én egyeztetett nyíltpiaci akcióval avatkoztak be az euró védelmében. Az EKB szóvivője pénteken azt mondta, hogy most nem kértek a többi banktól együttműködést, de tájékoztatták őket az EKB akciójáról.

Eddie George, a Bank of England kormányzója pénteken nyilatkozatban üdvözölte az EKB beavatkozását, de sejteni engedte, hogy a Bank of England nem vett részt az akcióban. Ernst Welteke, a német Bundesbank elnöke úgy nyilatkozott, hogy az eurózónatagok központi bankjai bizonyára nem mind vettek részt az EKB akciójában, de "egyesek bizonyára részt vettek". - Abból indulok ki, hogy a Bundesbank részt vett a beavatkozásban - mondta. Hozzátette: az amerikai Fed részvételét ezúttal nélkülözték, mivel az amerikai elnökválasztás előtt néhány nappal az ottani központi banknak nehéz lett volna eurót venni a dollár kárára.

A brüsszeli bizottság szóvivője még azt is mondta, hogy nincs az eurónak célárfolyama, hiszen - mint mondta - a helyzet folyamatosan változik. Az amerikai gazdasági növekedés lassulására célzott, amelyet a brüsszeli bizottság már megjósolt a tavaszi előrejelzésében. De hozzátette, hogy egy negyedév - a harmadik - amerikai adataiból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Az EU 2001-es költségvetése számára a brüsszeli bizottság 0,91 dolláros euróárfolyamot vett alapul, de ez csak számolási segédanyag - mondta a szóvivő. Közép-európai idő szerint 13.50-kor az euró 0,8742 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon. A közép-európai idő szerint tizenegy órakor végrehajtott beavatkozás előtti percekben 0,8625 dollár volt ott az euró, röviddel utána 0,8787 dollárra ugrott - ez újabb napközi csúcs mintegy három héten belül- , majd délben 0,8729 dollárnál tartott.

(MTI)

Ajánlat: