<P align="justify">A kis tartozásokra hajt az adóhatóság</P>

Vágólapra másolva!
Kiemelt figyelmet fordít az adóhivatal a kis összegű, 10-100 ezer forintos tartozások beszedésére. Első körben 8500 adófizetőt szólít fel az APEH tartozása rendezésére - tudta meg a Népszava Varga Árpádtól, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettesétől.
Vágólapra másolva!

Több mint tízezerre tehető azoknak az adósoknak a száma, akiknek csupán 10-100 ezer forintos nagyságrendű tartozásuk van. Ezek közül az első körben valamennyi igazgatóságot érintően összesen 8500 adózót szólít fel az APEH tartozása rendezésére. Az érintetteknek összességében 1,2 milliárd forintnyi mulasztási bírságot és ugyanennyi késedelmi pótlékot kellene megfizetniük.

A kis összegű tartozások hatékonyabb beszedésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közelmúltban végzett ellenőrzése során tett megállapítások is sarkallják az adóhivatalt. Az ÁSZ kifogásolta, hogy az APEH elsősorban az 50 millió forint feletti tartozások behajtására koncentrál, és így a kinnlevőségek háromnegyedére egyáltalán nem fordít figyelmet. Eszerint 180 ezer adós összességében 120 milliárd forintnyi tartozása nem folyik be a költségvetésbe. Az egymillió forintnál kisebb összegű kinnlevőségek 28 milliárd forintra rúgnak, s ötmilliárd forintot tesznek ki a működő gazdálkodó szervezetek 4 évnél régebbi tartozásai.

Dutka Noémi

Ajánlat:

APEH