<P align="justify">A Legfelsőbb Bíróság szerint az UPC nincs monopóliumhelyzetben a kábeltelevíziós

Vágólapra másolva!
Számítások szerint átlagosan húsz százalékkal emelkednek az árak jövő januártól a UPC Magyarország Kft.-nél. Ennek oka a korábban jelzettnél nagyobb mértékű infláció, a forint folyamatos leértékelődése és a szerzői jogdíjak fizetésének kiterjesztése a kódolt tévécsatornákra is.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság napokban hozott ítélete szerint nem alakult ki monopolhelyzet a kábeltelevíziózásban a UPC Magyarország esetében. A céggel szembeni másik vádat, miszerint évközben és a megengedhetőnél jobban emelte árait a cég, annak képviselői visszautasítják. Állítják: nem volt olyan, az előfizetőket általánosan érintő áremelésük sem, amelyet a Hírközlési Főfelügyelet és a Gazdasági Versenyhivatal el ne fogadott volna. Ezzel szemben a Hírközlési Főfelügyelet hét eleji közleményében az áll, hogy a UPC Magyarország szeptemberben - mintegy háromezer háztartást érintő körben - a hatóság előzetes értesítése nélkül emelte árait. Az ügyben a Budapesti Hírközlési Felügyelet és a műsorelosztó cég szakemberei egyeztettek. Ennek eredményeként decemberben - amikortól a UPC Magyarország várhatóan már alkalmazhatja új árait - visszatérítik az eredeti és az emelt ár közötti, a decembert megelőző időszakra jutó különbözetet az érintett előfizetőknek.

Több százmillió dolláros befektetéssel folyamatosan fejleszti budapesti és országos hálózatát a UPC Magyarország. Ennek részeként a Budapesten ellátott 150 ezer háztartást fokozatosan a központi fejállomásra csatlakoztatják. Emiatt sok helyen változik a csatornakínálat és az előfizetési díj, gyakorlatilag egy teljesen új szolgáltatásról van szó. Az elavult sorosról a korszerű csillagpontos rendszerre való átállás nem mindenhol és nem mindenkor zökkenőmentes. Legutóbb a XIII. kerületiek reklamáltak: a változások híre ugyanis megelőzte a hivatalos tájékoztatást. Hogy a feladó vagy a leveleket továbbító Magyar Posta volt-e a hibás a késlekedésben, nem tudni. Az biztos, hogy az átépítésben legközelebb érintett XI., valamint I. és II. kerület esetében nyilván körültekintőbbek lesznek az értesítés küldői. Az átállás sokakat érint közvetlenül, hiszen a UPC Magyarországnak országosan 560 ezer előfizetője van.

Az év közepétől néhány vidéki városban új technikai berendezéssel, a konverter bevezetésével megváltozott a csatornakiosztás is. Választékbővítéssel igyekezett a cég alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez. A legtöbb reklamáció azzal kapcsolatban érkezett a UPC Magyarországhoz, hogy az egyik legnépszerűbb csatornát, a Spektrumot a legdrágább, extra csomagba tették. Időközben a UPC szakemberei ügyfeleikre hallgatva a közepesen drága, de a legnagyobb nézői körhöz elérő komfort csomagba tették ezt a csatornát – tudta meg a Népszava Hajnóczy Árpádtól, a műsorelosztó társaság marketingért felelős vezérigazgató-helyettesétől. Arról is tájékoztatta a lapot, hogyan alakul idehaza a konverteres műsorválasztás lehetősége a jövőben. A konverter sok mindenre jó. Beszerelését követően változások esetén (például új programcsomagra való áttérésnél) nincs szükség helyszíni szerelésre, minden a központból intézhető. A nemkívánatos műsorokat elzárhatjuk vele gyermekeink elől. A pay per view (ppv) rendszer lényege pedig az, hogy az előfizető havi előfizetési díj helyett csak a ténylegesen megtekintett műsorok után fizet. Ezzel a lehetőséggel legkorábban a jövő év második felétől élhetnek az előfizetők.

Hálózatának korszerűsítésével a UPC Magyarország a gyorsinternet-szolgáltatás egyik meghatározó szereplőjévé is kíván válni. A kábeltévés tartalom közvetítésére használt hálózatát a vállalat alkalmassá teszi kétirányú adatforgalomra. A váltás után egyszerre kínál nagy sebességű vezetékes átvitelt, internettartalmat és -elérhetőséget. A csatlakozásért egyszeri, 25 ezer forintos bruttó díjat számolnak fel; ez azonban a gyakorlatban a folyamatos akciók, kedvezmények miatt jóval kevesebb lehet. A szolgáltatásért havi fix díjat szednek az előfizetőktől. Az internetezésnél a UPC-hálózat legfőbb erénye, hogy az adatszolgáltatás sebessége a korábbi többszörösére nő, emellett a nap 24 órájában állandó kapcsolat tartható fenn a világhálóval telefonvonal igénybevétele nélkül. Jelenleg Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán érhető el ez a szolgáltatás.

A UPC Magyarországnál 2002 januárjában indulhat meg a telefonszolgáltatás. A kábeltelefon várhatóan 25-30 százalékkal lesz olcsóbb a hagyományos, vezetékes változatnál.

Regős Zsuzsa

(Népszava)

Ajánlat: