Gyáriparosok kritizálják a gázárképzést

Vágólapra másolva!
A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége nem tartja szerencsésnek a gázárakkal kapcsolatos kormányzati döntéseket, mivel ezek hatására kettős árrendszer alakulhat ki. Széles Gábor elnök szerint ez a törvény kijátszásának melegágya lehet. Félő, hogy az országutakon beindul a cseppfolyós gáz szállítása.
Vágólapra másolva!

A minimálbér tervezett megemelése a vállalkozások adóterhének növekedését okozza majd. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) számításai szerint amennyiben 25 500 forint helyett 40 ezer forint lesz jövőre a minimálbér összege, akkor az 83,8 milliárd forintos többletköltséget jelent a versenyszférában gazdálkodó vállalkozásoknak. A tb-járulék csökkenése ugyanakkor 44,7 milliárd forint megtakarítást eredményez a cégeknél, vagyis összességében az új minimálbér bevezetésével körülbelül 40 milliárd forint többlet adóbevétel keletkezik a kormánynál - nyilatkozta szerdán Széles Gábor, a szövetség elnöke sajtótájékoztatóján, ahol beszámoltak arról is, hogy a vállalkozások hogyan látják 2001-et.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és az MGYOSZ által közösen végzett felmérésből kiderült: a cégek saját jövőbeni helyzetüket tekintve javulást várnak, miközben a nemzetgazdaság kilátásait pesszimistábban ítélik meg, mint a legutóbbi felméréskor tették. A vállalatok jelzései szerint 2001-ben az export növekedési üteme lassulni fog és az infláció 8,2 százalék körül várható majd.

Ami a beruházásokat illeti, visszafogott vállalati tervekről lehet beszámolni. Ezek jelentős része elhasználódott gépek, berendezések cseréjére irányul.

Létszámbővítéssel elsősorban az iparban, az építőiparban és a szolgáltató szférában működő vállalkozások számolnak.

Szaniszló Bálint

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Gázár: módosítják az emelési technikát?
(2000. november 3.)