Vágólapra másolva!
A kormány az uniós követelményeknek megfelelően módosítani kívánja a jegybanktörvényt, és a jogszabály-tervezet a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve már készül a Pénzügyminisztériumban - tájékoztatta a pénzügyi tárca csütörtökön az MTI-t, miután az Európai Unió előző nap nyilvánosságra hozta a legújabb országjelentését.
Vágólapra másolva!

A PM tájékoztatása szerint a törvénymódosítási javaslat - mely figyelembe veszi az Európai Unió Magyarországról készült jelentésében megfogalmazottakat - hamarosan a kormány elé kerül.

A Gazdasági és Monetáris Unió fejezet átvilágítási tárgyalása során a magyar kormány vállalta, hogy a jegybanktörvényt úgy módosítja, hogy az megfeleljen a Közösségi Vívmányoknak.

Ennek megfelelően a magyar kormány átadta a tárgyalási álláspontjáról szóló Pozíció Papírt, valamint a Nemzeti Programot. A Jogharmonizációs Program is tartalmazza ezt.

Az unió joganyagának megfelelően az előterjesztés újrafogalmazza a jegybank célját és feladatait a Gazdasági Monetáris Unióhoz való csatlakozás hazai jogszabályi feltételeinek megteremtése érdekében, biztosítja a jegybank költségvetési kapcsolatainak EU-konform szabályozását, továbbá a jegybank működési, intézményi, személyi és pénzügyi függetlenségét.

Az átvilágítási folyamat során a szakértők meghatározták az érintett jogszabályhelyeket, megfogalmazták a módosítások tartalmi és lényegi jellemzőit, a szövegszerű változtatások folyamatban vannak.

(MTI)