Össztüzet zúdítanak a közbeszerzési törvényre

Vágólapra másolva!
A közeljövőben várhatóan újra módosítják a közbeszerzési törvényt, amelyet többen a korrupció melegágyaként emlegetnek. A jogszabály egyes passzusaival elégedetlen Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) javaslata szerint csak az ár és a garancia döntsön a megbízások odaítélésekor. Az 500 milliárd forintos piacot jelentő közbeszerzések átláthatósága érdekében az igazságügyi tárca kész tárgyalóasztalhoz ülni a törvény bírálóival.
Vágólapra másolva!

Feketelista felállítását, a bírságok radikális emelését és a győztes ajánlat nyilvánosságra hozatalát szorgalmazzák a közbeszerzési törvény bírálói, köztük az 560 tagvállalatot felvonultató Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham). Úgy vélik, hogy jelenleg rengeteg szempont érvényesül a közbeszerzési pályázatok kiírásában, ez viszont lehetőséget teremt az ajánlatok szubjektív elbírására. A győztes így végső soron az lesz, akit a pályázat kiírója annak akar látni. A kamara álláspontja szerint egyedül az ár és a garancia legyen a döntő az elbíráláskor, a többi szempont mellékes. Csak így lehet átláthatóvá és gördülékennyé tenni a közbeszerzési eljárásokat.

Németh Anita, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője úgy vélekedett, hogy egy bonyolult beruházási tender esetében képtelenség lenne igazságos döntést hozni, ha csak az árat és a garanciákat vennék figyelembe, hiszen az ár mellett adott esetben ugyanolyan fontos tényező lehet a minőség vagy éppen a határidő.

Németh Anita cáfolta, hogy a győztes pályázatok tartalmát nem ismerhetik meg a vesztesek. Hangsúlyozta: a törvény kötelezővé teszi az alapinformációk nyilvánosságra hozatalát.

Hozzátette, jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy a győztes tender teljes tartalmát közzé lehessen tenni. Azt is fontolóra veszik, hogy a visszaélések megfékezése érdekében létrehoznak egy közbeszerzési feketelistát, amelyekre azok kerülnek fel, akikről bebizonyosodik, nem egyenes úton járnak. A törvény ugyanakkor már ma is lehetővé teszi a jogsértő ajánlattevők kizárását a közbeszerzési eljárásokban való részvételből. Mindemellett osztják azokat az álláspontokat is, amelyek szerint a bírság összegét is emelni kellene.

Az igazságügyi tárca szakértői készek tárgyalóasztalhoz ülni a közbeszerzési törvény módosítását szorgalmazókkal, hogy a verseny tisztaságát, az eljárások átláthatóságát szolgáló garanciákat tovább erősítsék a jogszabályban - szögezte le a főosztályvezető. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy csínján kell bánni a szigorításokkal, mert azok egy ponton megakadályozhatják az ésszerű közbeszerzéseket.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

AmCham