Befektetőket toboroz a pesti börze

Vágólapra másolva!
A hazai tőzsde- és pénzvilág vezetői ma Londonba utaznak, hogy több mint ötven globális befektetési alap, bank képviselőjét meggyőzzék: érdemes Pestre hozniuk pénzüket. A külföldi befektetők fenntartásait eloszlatandó, a turnén részt vesz a pénzügyminiszter is.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg szinte minden megvan. Világszínvonalú kereskedési rendszer, a hazai gazdaság zömét képviselő vállalatok. Egyedül a befektetők - elsősorban a külföldi befektetők - hiányoznak. A tőzsde őszre, kísértetiesen hasonlóan az elmúlt évhez, lényegében kihalt.

A befektetési piachoz nemcsak szakértelemre, a folyamatok és lehetőségek ismeretére, hanem bizalomra is szükség van - hangsúlyozta Dunavölgyi Mária. A BÉT ügyvezető igazgatója reméli, ma induló kétnapos londoni road show-jukon sikerül meggyőzniük a külföldi befektetőket: Magyarországon minden rendben van, a cégek jók és olcsók, érdemes vásárolniuk őket. A mostani visszafogottság a magyar gazdaság teljesítményéhez képest nem indokolt - véli a tőzsdei vezető.

A turné időzítése nem véletlen - s nem csak a mostani pangás miatt -, a nagy nemzetközi alapok év végén gondolják végig, mivel töltsék fel portfóliójukat. A magyar delegáció olyan neves globális befektetők és pénzintézetek képviselőivel találkozik mint az ABN Amro, a Bank of America, a Crédit Suisse First Boston, a Dresdner Kleinwort Benson, az EBRD, a Goldman Sachs, a HSBC, az ING Barings, a Merrill Lynch, a Morgan Stanley, a Nomura Research vagy a Schroder Salomon Smith Barney és a The Chase Manhattan Bank. A küldöttséget Járai Zsigmond pénzügyminiszter, Farkas Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója, Simor András, a BÉT elnöke, valamint a Mol, a Pannonplast, a Zalakerámia, a Richter, a TVK valamint a Matáv és az OTP vezetői alkotják.

Dunavölgyi Mária szerint külön jelentőséggel bír a pénzügyminiszter utazása, Járai Zsigmond eloszlathatja a magyar kormány tevékenységével kapcsolatos nemzetközi fenntartásokat.

A road show a tavalyival ellentétben idén csak Londonba látogat el, New Yorkot anyagi és szervezési okokból hagyják későbbre. Igaz ezúttal a cél már nem Magyarország bemutatása, hanem a konkrét befektetők meggyőzése.

A turné után a börze a hazai piaci szereplők "csábítását" veszi napirendre, mind a potenciális bevezetéseket, mind a befektetőket illetően.

Máté T. Gyula

(Magyar Hírlap)