Bizonytalan hozamkilátások

Vágólapra másolva!
Nem jegyezhettek jelzáloglevelet a múlt hét végén az intézményi befektetők, mivel a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) egy héttel elhalasztotta a zártkörű kibocsátást. Információnk szerint a halasztás hátterében a magyar devizaadósság Moody's általi felminősítése, illetve az ezzel járó hozamalakulás bizonytalan megítélése állt.
Vágólapra másolva!

Eredetileg az elmúlt hét végére időzítettek egy legfeljebb 2 milliárd forint közötti fix és változó kamatozású jelzálogleveleket egyaránt tartalmazó zártkörű kibocsátást. Az értékpapír-tranzakciót azonban egy héttel elhalasztották, mivel - információink szerint - az FHB és a befektetők nem tudtak megegyezni az elfogadható hozamban.

A bizonytalanságot az okozta, hogy a Moody's jobb osztályzata - azaz a magyar devizaadósság elsőrendű kategóriába sorolása - felhajtotta a magyar állampapírok árát, ami hozamcsökkenésben öltött testet. A piacon azonban még nincs egyöntetű vélemény arról, hogy ez a hozamesés tartós vagy ideiglenes jellegű, azaz a felminősítés beépült-e már korábban az állampapírárakba vagy sem.

A kibocsátás eltolása e hét végére segíti, hogy a felek megegyezzenek a megfelelő árazásban.

A legutóbbi jelzáloglevél-kibocsátás ez év októberében volt, amikor a befektetők 1,5 milliárd forint nagyságban jegyeztek 12,9 százalékos indulókamattal változó kamatozású jelzáloglevelet. Egy hónappal korábban, szeptemberben hasonló összegű, de 9,7 százalékos fix kamatozású jelzáloglevél talált gazdára.

Az új kibocsátásnál változó és fix kamatozású értékpapír egyaránt jegyezhető lenne, s értesüléseink szerint a piac a változó kamat mértékét a korábbinál alacsonyabbra, a fix kamatot pedig magasabbra várja. Az új kamatok befolyásolják az FHB által folyósított, illetve refinanszírozott piaci kamatozású, illetve kiegészítő állami kamattámogatású jelzáloghitelek kamatszintjét.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: