Négy volt jegybankelnök is felelős lehet a CW Bank veszteségéért

Vágólapra másolva!
A bécsi székhelyű CW AG által nyújtott és vissza nem fizetett hitelek haszonélvezőinek ismeretében vélelmezhető a szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló cégek indirekt finanszírozása is. A Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi banki tevékenységét vizsgáló albizottság jelentés-tervezete szerint a CW Bankkal kapcsolatban négy volt jegybankelnök felelőssége is felvethető.
Vágólapra másolva!

Domokos László, a parlamenti albizottság fideszes vezetője elmondta: a készülő jelentés szerint a vizsgált időszakban - 1987 és 1999 ősze között - 1996-ig a CW AG-nál nem működött a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő, szabályzatokkal körülhatárolt hitelezési gyakorlat. A jelentés-tervezet szerint az albizottság birtokába került jelentések nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a hitelkihelyezések során tervszerűen, tudatosan, de legalábbis súlyos gondatlansággal járt el a CW Bank vezetése a kockázatok kezelése terén, így tevőlegesen hozzájárult ahhoz, hogy a kintlévőségek behajthatatlanok. Ezt a jegybank is felismerte, ezért büntetőeljárást kezdeményezett a CW Bank egyes vezetőivel szemben Ausztriában.

Az albizottság szerint az MNB elnökei nem tettek meg mindent a vezető beosztásból következő fokozott gondosság elvárható szintjén a veszteség kialakulásának megakadályozásáért. A tervszerű és tudatos ellenőrzés elmaradása 1987 és 1996 között felveti az MNB akkori elnökeinek közvetlen felelősségét is. A vizsgált időszakban sorrendben Tímár Mátyás, Bartha Ferenc, Surányi György, Bod Péter Ákos, majd újból Surányi György voltak a jegybank első emberei.

Domokos László közölte: a testület javasolja, hogy a legfőbb ügyész a bűnügyi jogsegély egyezmény alapján keresse meg a CW AG-t, illetve az osztrák hatóságokat annak érdekében, hogy adják át a büntetőeljárások során birtokukba jutott azon információkat, amelyek nyomán büntetőeljárás vagy eljárások indíthatóak Magyarországon is.

Az albizottság elnöke hozzátette: a jelentés szövegét ezen a héten véglegesítik, de annak lényegi megállapításai nem változnak. A jelentés végső formáját a gazdasági bizottság vitatja majd meg.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Megszűnik a CW Bank
(2000. november 13.)