Alig érezhetően nőnek a nyugdíjak

Vágólapra másolva!
Az idén várhatóan 9,8-10 százalékkal növekednek a fogyasztói árak - ismerte el Járai Zsigmond pénzügyminiszter újságírók előtt egy londoni magyar befektetési konferencián. Ennek ismeretében nem tűnik elégségesnek az idei, kamattal együtt összességében 11,2 százalékos nyugdíjemelés. A miniszter továbbra is bízik abban, hogy az olajár ,és az élelmiszerárak csökkenése révén jövőre 5-7 százalék között áll meg az infláció.
Vágólapra másolva!

Csupán 1,4 százalékkal növekszik az idén a nyugdíjak vásárlóértéke a kamattal együtt összességében 11,2 százalékos emelés mellett, miután az ez évi inflációt már nemcsak a kutatók, hanem a Pénzügyminisztérium is 9,8-10 százalék körülire várja. Ezzel szemben a kormány erre az évre az infláció és a keresetnövekedés, az úgynevezett svájci indexálás alapján 1,7 százalékos reálérték-emelést vállalt.

A jövőre tervezett, 10,3 százalékos növelés után sem éri el a nyugdíj értéke a 94-es szintet. A következő évi költségvetés tervezésekor figyelembe vett 6 százalékos infláció mellett 4 százalékos reálérték-növekedést jelentene az ígért emelés. A ténylegesen várható árnövekedéshez viszonyítva azonban már korántsem olyan rózsás a kép. A Világgazdaság információja szerint már a Pénzügyminisztérium is jóval magasabb, 7,6 százalékos jövő évi pénzromlással számol. Emellett már csak 2,4 százalékkal nő a nyugdíjak vásárlóereje. A kutatók által a jövő évre várt 8,5 százalékos infláció mellett pedig már csupán 1,8 százalékos a javulás. A Pénzügyminisztérium illetékesei a Népszava kérdésére válaszolva kijelentették: továbbra sem kívánja módosítani a tárca a jövő évi 5-7 százalékos inflációs prognózisát.

Járai Zsigmond pénzügyminiszter abban bízik, hogy az olaj-, illetve az élelmiszerárak csökkenése révén a megjelölt határon belül marad a pénzromlás mértéke - jelentette ki egy londoni magyar befektetési konferencián.

Még kedvezőtlenebb a helyzet, ha a nyugdíjasok fogyasztásának nagy részét kitevő alapvető élelmiszerek árnövekedésével vetjük össze a nyugdíjak emelkedését. A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a tavalyi átlagnál ez év októberében 22 százalékkal többe került a kenyér. A sertéscombért és a tojásért 52 százalékkal többet kellett fizetni, mint tavaly. A tej 24, a cukor pedig 11 százalékkal drágult.

A távhő ára az elmúlt év októberében átlagosan 10,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, idén októberben pedig átlagosan 9,3 százalékkal lett magasabb. Sokat jelent a nyugdíjasok számára is, hogy a kormány nem engedte elszaladni a gáz- és villamosenergia-árakat. A lakossági elektromos áramdíjak legutoljára 1999 júliusában emelkedtek, átlagosan 1,8 százalékkal. A kisfogyasztói földgázárak legutóbb ez év júliusában drágultak, az árhatóságok az év közepén 12 százalékkal, így éves szinten hat százalékkal engedték emelni a gáztarifákat.

A kormányzat jövőre csupán a várható infláció mértékével, 5-7 százalékkal szándékozik emelni a hatósági körbe tartozó energiafélék - a földgáz és a villamos áram - árát, bár azok termelői árát legalább húsz százalékkal kéne emelni, hogy elismertessék a költségeket.

(Népszava)

Ajánlat: