<P>Elengedik az MTV köztartozását</P>

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió Rt. (MTV) Rt. köztartozásaiból 9,5 milliárdos adósságot elengednek - javasolja az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Mint csütörtöki ülésükön kiderült, újabb18,5 milliárd forintnyi többletbevétel fedezné a múlt héten meghirdetett "koalíciós módosítócsomagot". A kormány sikertelenül próbált - kilenc nappal az adó-törvények kihirdetése után - jelentős társaságiadó-módosítást "becsempészni" a kétéves büdzsébe.
Vágólapra másolva!

Fajsúlyos módosító javaslatokat nyújt be a költségvetési bizottság a kétéves büdzsé sarokszámainak keddi szavazása előtt. A személyi jövedelemadóból ugyanis évi 28, az áfából 17,5 milliárddal többet várnak a pénzügyi tárcánál, mint amennyit a benyújtott büdzsében szerepeltettek. Ezt az időközben elfogadott közszférabeli béremelésekkel és a 3 százalékos többlet-nyugdíj emelés okozta fogyasztással indokolják.

A többletbevétel részben más adók kiesését fedezi: így azt az évi 17 milliárdos jövedékiadó-elmaradást, amelyet a fuvaros szervezetekkel történt megállapodás keretében, a benzin adójának elmaradó valorizációja vált ki; továbbá a kis- és középvállalkozások (kkv) adókedvezménye miatt, a társasági adónál a jövőre 10, 2002-ben 12 milliárdra taksált "többletcsökkenést". Utóbbi hosszadalmas vitát váltott ki. A kormánypártiak úgy érveltek: a kkv ösztönzése címén 20 milliárdos bevételkiesés eleve be volt kalkulálva a büdzsébe, s miután kidolgozták a kkv-knak, tíz millió forint visszaforgatott nyereségig adott kedvezményt, összesen 30 milliárdnyi társasági adó- és 2 milliárdnyi szjakiesés adódott. Az ellenzéknek viszont olybá tűnt: korábban 70, majd 30, most meg 10 milliárdos adókedvezményről beszélnek.

Bevételi oldalon így is 18,5 milliárddal fejelték meg a 2001-es és 16,5 milliárddal a 2002-es büdzsét. Ezt - többek között - szociális ellátások növelésére (2001-ben1,7, 2002-ben 2,4 milliárd), az 500 fő alatti önkormányzatok támogatására (618, illetve 1069 millió), a rendőrség többlettámogatására (évi 7 milliárd), közmunkavégzés támogatására (1 milliárd), egyházi szociális intézmények felújítására (évi 200 millió) fordítják.

Az amúgy is tetemes összegekkel növekvő általános tartalékot jövőre további 5,7, 2002-ben pedig 2,5 milliárddal megfejelik, hogy szükség esetén legyen forrás az EU-támogatásokhoz szükséges társfinanszírozásra. Ugyancsak az EU-csatlakozással indokolják az önkormányzatok jövő évi cél- és címzett támogatásának 5 milliárdos - 67,3 milliárdra történő - emelését.

Az eddig tervezett összegnél 2,3 milliárddal többet, 9,5 milliárd forintot engednének el az MTV köztartozásaiból. Ezzel a november 30-án fennálló adósságokat szanálnák. Bakó Lajos, az MTV közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a tartozások rendezésére elidegenített ingatlanokból kétszer 6 milliárdos bevételt várnak, ebből az első 6 milliárdos, tavaly év végén beérkezett részletet valóban ki is fizették (3,2 milliárdot az APEH-nek, a többit a szállítóknak). Az ellenzék hiányolta az adósságelengedéshez kapcsolódó konszolidációs terv kidolgozását.

A kormány kilenc nappal az adótörvények kihirdetése után módosította volna a társaságiadó-törvényt, többek közt a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek kedvezményezésére. Ezt a bizottság egyöntetűen elutasította, így nem is bocsátják szavazásra a plénum elé. A többség támogatásával viszont benyújtják az adózás rendjéről szóló törvény módosítását. Eszerint a munkavállalóknak kiadott kimutatásokban közölni kell a családi adókedvezmény összegét.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)