Vágólapra másolva!
Pert fontolgat a kormány ellen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) az érdekegyeztetés elmaradása és a tulajdon önkényes elvonása miatt a külső üzletrész-tulajdonosok kárpótlásának ügyében. A MOSZ szerint a külső üzletrész-tulajdonosok tulajdonrészének kifizetése csődközeli helyzetbe juttatja a szövetkezetek zömét.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi informális kormányülésen döntés született a külső üzletrész-tulajdonosok kárpótlásával kapcsolatban, amely szerint záros határidőn belül a szövetkezeteknek készpénzben ki kell fizetniük a külső üzletrész-tulajdonosok tulajdonrészének értékét.

Filipsz László, a MOSZ titkára a kormány döntésére reagálva elmondta: a mezőgazdasággal foglalkozó szövetkezeti vállalkozások többségének nincs annyi készpénze, hogy ennek a kötelezettségnek eleget tegyen, amennyiben a parlament elfogadja a kabinet javaslatát. A fizetési kötelezettség az érintett szövetkezetek mintegy kétharmadát - nagyjából 800 szövetkezetet - csődközeli helyzetbe juttatná.

A megismert tervezet szerint - utalt Filipsz László az informális kormányülésről napvilágot látott információkra és a miniszterelnök nyilatkozatára - végső soron a szövetkezeteknek kell a törvényi "jóvátétel" terhét viselni, miközben ugyanez a törvény a tagok üzletrészét leértékeli. Filipsz szerint ez a tulajdon önkényes elvonása, ami megalapozhat egy, az állammal szembeni bírósági fellépést. Hozzátette: szükség esetén a MOSZ akár az emberi jogok európai bíróságáig is elmegy igaza bizonyítása érdekében.

(MTI)

Korábban: