<P>Egyeztetnek a lakástakarékokkal</P>

Vágólapra másolva!
Halasztódik a lakás-takarékpénztári törvényhez benyújtott módosító csomag parlamenti vitája, miután a Fidesz-frakció annak felfüggesztését kérte. Elképzelhető, hogy az állami támogatás mértékét 30-ról mégsem a tervezett 15 százalékra csökkentik - értesült a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Még ezen a héten tárgyalásokat kezdenek a Bankszövetséggel, illetve a Lakás-takarékpénztárak Egyesületével - tudtuk meg Sasvári Szilárdtól, a Fidesz-MPP lakásügyekkel foglalkozó vezetőjétől. A politikus úgy gondolja, hogy miután a kormány eredetileg a jelenlegi 30 százalékos állami támogatást 15 százalékosra kívánta mérsékelni, kompromisszumként elfogadhatónak tart egy 20 százalék körüli arányt.

A lakás-takarékpénztári törvényhez benyújtott módosító csomag parlamenti tárgyalásának felfüggesztését kérte a Házbizottság múlt heti ülésén a Fidesz-frakció, mégpedig a Bankszövetség nyilatkozata nyomán. A szövetség ugyanis a lakáspénztárak egyesülésével közösen levélben kérte a kormányt, hogy gondolja át a törvénymódosítás feltételeit, s egyben vázolták a várható negatív hatásokat, a jövedelmezőség romlását, illetve a megtakarítók bizalmának megrendülését. Emlékeztettek arra is, hogy a korábbi államigazgatási egyeztetéseken az állami támogatás 20 százalékra történő csökkentése szerepelt, nem pedig 15, amint arról később a kormány döntött.

Mint ismert, a törvényjavaslat főbizottsága, a gazdasági bizottság a múlt héten elutasította a kormány által beterjesztett módosító javaslatokat. Hamisnak tartotta a kormány azon indokát, hogy a kamatszint csökkenése, illetve az uniós jogharmonizáció teszi szükségessé a támogatások csökkentését. Mint annyi más esetben, itt is az előző kormány által megalkotott konstrukció elleni támadásról van szó - vélték.

Amennyiben a héten dűlőre jutnak, úgy akár pénteken dönthet a Házbizottság az általános vita megkezdéséről. Optimális esetben ez már a jövő héten is indulhat.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Korábban:

A kormánynál lobbiznak a lakástakarékok
(2000. november 22.)