Oroszország átütemezi az ukrán gázadósságot

Vágólapra másolva!
Leonyid Kucsma ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök este megállapodott az ukrán gázadósság tízéves átütemezésében. A felek a nyilatkozatok szerint az adósság mértékéről nem jutottak egyezségre: az oroszok 2-3, míg az ukránok 1,5 milliárd dollárt emlegetnek.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko ukrán kormányfő pénteken újságíróknak elmondta: a következő napokban ukrán-orosz kormányközi emlékeztetőt írnak alá a gázipari együttműködésről, egyebek között a gázadósság átütemezéséről és a gáztranzit biztonságának szavatolásáról.

Az orosz fél adatai szerint az ukrán gáztartozás jelenleg 2-3 milliárd dollárt tesz ki, az összeget a közeljövőben pontosítják. Kaszjanov tájékoztatása szerint az átütemezés a minimális piaci kamatszinten történik. A gázadósságot nem államadósságként, hanem a gazdasági szervezetek adósságaként kezelik, bár Ukrajnának garanciát kell vállalnia érte. Kaszjanov közölte: Oroszország folytatja a gázszállítást Ukrajnának: az új szállítmányok ellenértékének felét az ukrán fél azonnal készpénzben törleszti, a másik felét pedig 8-9 év alatt fizeti ki.

Az orosz kormányfő az Interfax jelentése szerint meggyőződését fejezte ki, hogy az ukrán kormány nem teszi lehetővé a tranzit gázszállítmányok engedély nélküli megcsapolását.

Viktor Juscsenko az orosz kollégája említette 2-3 milliárd dolláros adósságra reagálva megjegyezte: ez az összeg a büntetőkamatokkal együtt véleménye szerint mintegy 1,5 milliárd dollárt tesz ki.

(MTI)